Инфо

30. март 2023.30. мар 2023.
Пут да се оконча  туберколоза
Црвени крст општине Владимирци

Пут да се оконча туберколоза

Светски дан борбе против туберколозе Црвени крст општине Владимирци је обележио обиласком села уз пропратни материјал и показао у пракси како спречити туберколозу. Уз овогодишњу тему, да, можемо окончати туберколозу, а са циљем да по препорукама Светске организације, у овој години која је критична, па је права прилика да се повећа видљивост али и политика посвећености у овој борби.

Пандемија Ковид 19 и економска криза угрожавају напредак у борби против туберколозе. Краћи режими лечења и бржа дијагностика и тестови те иновације и дигитални алати довешће до побољшања исхода и спас милиона живота. Као болест сиромашних изискује боље услове живота,потхрањеност и лоши услови живота опет резултују борбу за квалитетније услове за живот уз ефикасан систем одговорности. На терену се говорило о борби са туберколозом од проветравања просторија , правилне исхране ,физичке активности, мере личне хигијене ,хигијене домаћинства , довољно одмора и зашиту других од обољења.

У селима Меховине , Лојанице и Белотић виђено је задовољство урађеним да се спречи појава обољења. Како је нагласак у обележавању била рањива група , корисника кухиње, мештани су у глас изнели похвале на помоћ Црвеног крста али и локалне самоуправе да се стекну што бољи услови за живот. Тако је апел светског нивоа у малој средини наишла на одзив активношћу што Црвеног крста што локалне самоуправе да се смисао борбе против туберкулозе чини потпуним.


Спознаја да је туберколоза излечива, о току заразе до чињенице да онај ко нема здравствено осигурање ако се болест открије стиче на то право комплетира се спознаја о обољењу у потпуности.
Утисак је да се свест о болести значајно подигла у напорима да се оконча глобална епидемија и рано откривање бактерије која изазива туберколозу.
С.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa