Инфо

30. март 2023.30. мар 2023.
Седмодневни  празник театра
Други „Дани позоришта у Прњавору“

Седмодневни празник театра

До недеље, 2. априла, сваке вечери од 20 сати, на програму су представе из Беочина, Велике Плане, Бољевца и копродукција Нове Вароши, Пријепоља и Прибоја
Други театарски фестивал „Дани позоришта у Прњавору“ одржава се од понедељка, 27. марта, до недеље, 2. априла. Организатори су Аматерско позориште и Дом културе Прњавор, а уместо прошлогодишњих пет, ове године на програму је седам представа. Осим позоришта из целе Србије, ту су и гости са стране, театар из Македоније.

Публика жирира
-За почетак фестивала одабран је симболичан датум, Светски дан позоришта. Имамо седам фантастичних представа, а доминирају комедије. Први дан нам је у гостима позориште из Македоније. Фестивал је ревијални, али ће бити додељене награде публике. У договору са Аматерским позориштем Прњавор одлучили смо да дамо шансу публици да одлучи о директним наградама. Сваке вечери бирамо 15 људи из публике насумично, делимо им папириће, где ће они дати глас одређеном глумцу, односно лику који тумачи. У другом делу папира ће бити оцена од један до пет за целокупну представу. Диплома се свако вече додељује најбољој глумици или глумцу вечери, а на крају ћемо извући просечну оцену и доделити награду за најбољу представу по оцени жирија и публике- навео је на конференцији за новинаре у петак у Градској кући директор Дома културе Марио Максимовић.

Драгутин Марковић Маркан живот је посветио аматеризму и од почетка је у ансамблу театра у Прњавору.

Програм фестивала
Првог три дана фестивала, приказане су представе „Разведи ме“ театра „Провокација“ из Скопља у режији Роберта Ристова, „У(с)меће живљења“ Аматерског позоришта Александар Јоковић из Љубовије, у режији Мирослава Младеновића и „Неопрезни радозналац“, у режији Зорана Грујића, Аматерског позоришта КУД „Караџић“ из Лознице. „Терапија“ Аматерског позоришта „Бриле“ из Беочина игра се у четвртак, 30. марта. Редитељ је Секула Петровић. „Мрешћење шарана“ у извођењу Аматерског позоришта „Масука“ из Велике Плане, а у режији Дејана Цицмиловића, на програму је у петак, 31. марта. „Ковачи“ Аматерског позоришта „БАГ Театар“ из Бољеваца на сцени Дома културе наћи ће се у суботу, 1. априла. Представу режира Бора Ненић. У завршници фестивала, у недељу, 2. априла, биће изведена представа „Свадба“ у копродукцији три аматерска позоришта - Дома културе Пријепоље, Дома културе „Јован Томић“ Нова Варош и Дома културе „Пиво Караматијевић“ Прибој. Режију потписују Данијел Петковски и Ивана Јановић. Све представе су на програму од 20 сати, а улаз је слободан.


Нова премијера након фестивала
-Изгледа да сам најстарији у позоришту, од почетка сам у том тиму. Остварили смо сарадњу са многим позориштима у Србији од Врања до Сенте на северу, до Пријепоља и Нове Вароши на западу итд. Прошли смо целу Србију, добри смо гости, надамо се да ћемо бити добри домаћини, какви смо били и ван фестивала. Ове године у госте нам долазе позоришта из Скопља, Љубовије, Лознице, Беочина, Велика Плане, Бољеваца, Пријепоља. Увелико припремамо представу „Полтрон“ по тексту Синише Павића, надамо се успешној премијери после фестивала- истакао је Марковић.

Конференцији је присуствовао и Драган Милинковић, организатор културних активности у Дому културе Прњавор. Прошле године, на јубилеј, 40 година аматерског позоришта, и 100 година бављења културом у Прњавору покренут је позоришни фестивал. Позориште је поникло из драмске секције, а ове године, на отварању, обележена је та симболична веза доделом награда заслужним појединцима. Повеља за 50 година рада и развоја позоришне уметности и културе у Прњавору додељена је Момчилу Моши Дујмовићу.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa