Инфо

30. март 2023.30. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Карић економиста и пчелар из Шапца

Пчеларска традиција век дуга

Пчеларство је посебно. Доноси осећај мира, уживања, лековито делује на пчелара. Производи од пчела вишеструко су корисни. Потребна је додатна едукација и знање за оне који желе да се баве пчеларством
Економиста Небојша Карић из Шапца, отклон од свакодневних професионалних обавеза и ужурбане градске средине проналази у пчеларству. На породичном имању у Слепчевићу, наставио је традицију дужу од века. Истиче да је за њега ово више од хобија, одмор, љубав. Нашег саговорника Шапчани познају као врсног економисту, књиговођу, директора јавних и приватних предузећа, али малобројни знају да се бави пчеларством и да има тајни рецепт за ракију коју радо поклања блиским пријатељима.

-Према попису из 1864. године мој чукундеда је имао кошнице, те је било сасвим логично да се бавим пчеларством. До 2013. године мед нисам продавао, а од тада, уз проширење кошница започео сам и продају - каже Шапчанин и истиче да се труди да производ буде органски, иако је то тешко у времену када је употреба пестицида неконтролисана и често злоупотребљена.

-Када говоримо о органској производњи и пчелама, могу да најбоље илуструјем кроз пример. Могу да попијем чашу препарата са којим третирам пчеле без последица по своје здравље, док други пчелари конзумацијом једне кашичице свог препарата могу да изазову смртни исход.

Без пчела свет ће нестати
Наводи да је потребно да се подигне свест о штетности злоупотребе пестицида и препарата који могу негативно да утичу на пчеле, али не само на њих, већ и непосредно и посредно на здравље и живот људи. Верује да је неопходна едукација, а посебно воћара. Често се може чути да ако нестану пчеле, нестаће и свет.

-Свој воћњак третирам органским препаратима на бази коприве, јода и соде-бикарбоне. Трудим се да буде здраво. Од тог воћа које узгајам правим вино и ракију, посебно за пријатеље. Имам посебну просторију за ту намену где складиштим своје производе. Вино од купине је најинтересантније свима, али и ракија чији рецепт не откривам- додаје Карић.

Фото: Приватна архива


Наглашава да увек треба слушати савете стручњака, јер је пољопривредницима тешко да прате све новине и дешавања. Ипак, за све недоумице треба да консулутују експерте.

-Велики је проблем неадекватна употреба и непоштовање каренце. Потреба за храном је велика, али морамо поштовати нека правила. Не само када је употреба пестицида у питању, већ и пчеларство - појашњава наш саговорник и додаје да правило броја кошница у пчелињаку треба испунити.

-Пчелињак не би требало да има више од 30 кошница на једном месту. Због тога сам поделио кошнице, те је један у Дреновцу, а други у Слепчевићу. Иако се придржавате неопходних инструкција, не значи да ће то и други чинити. Пренасељеност је велики проблем у пчеларству.

Фото: "Глас Подриња"


Неопходна едукација пчелара
Истиче да би сваки пчелар морао да поседује одређена знања и вештине како би се бавио пчеларством. Безбедност и здравље пчелара, особа које му помажу, пчелара, а потом и технологија производње меда.

-Сматрам да је потребно да савладате три основне ствари ако желите да се бавите пчеларством: знати пружити помоћ себи и другима, знати са којим лековима се третира и када се цеди мед. Због комерцијализације и приноса, мед се често цеди незатворен, а самим тим губи на квалитету. Мед мора да сазрели. Верујем у константу едукацију и усавршавање. Однедавно сам и имплементирао нове кошнице за еколошко пчеларење. Код њих је девичанско саће које је лек. Ставља се празан рам без сатне основе. Губи се количина меда док пчеле направе саће, али се добија квалитет. Нема примеса отрова и парафина. И није само квалитет у питању, већ и исправност производа. Знамо колико су пчелињи производи добри за здравље и лековити.

Према попису из 1864. године мој чукундеда је имао кошнице, те је било сасвим логично да се бавим
пчеларством. До 2013. године мед нисам продавао, а од тада, уз проширење кошница започео сам и продају


Више од хобија
Током сезоне пчелињак је на паши на обронцима Цера и Фрушке горе. Рад у пољопривреди одмара, даје снагу и смиреност за свакодневне изазове.

-Рад са пчелама делује умирујуће и опуштајуће на мене, као и производња вина. То су ствари које ме испуњавају. На имању у Слепчевићу имам посебну просторију у којој складиштим вина и ракије које производим. То је мој кутак, те често у шали кажу да се улази као у апотеку - каже кроз осмех и планира нову сезону за коју се нада да ће бити успешна и медоносна.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa