Инфо

6. април 2023.6. апр 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ТРЕНИНГ У ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ

Како спречити инфодемију

Инфодемија представља превелику количину информација, укључујући и лажне или делимично тачне и њихов утицај на јавно здравље. Доводи до губитка поверења у здравствени систем, изазива конфузију и тако подрива ефикасност одговора на јавно-здравствене кризе. Тренинг “Инфодемија - основни појмови и управљање“, први у Србији, одржан је у просторијама Завода за јавно здравље Шабацу среду.

-Инфодемија је јавно здравствени проблем. Превелика количина помешаних тачних и нетачних информација утиче на то да људи не могу да донесу праву одлуку у вези са сопственим здрављем.

Почињемо из Шапца, а можда и први инфодемичар код нас је др Лаза Лазаревић. Он је у својим радовима описао то да пацијенти раде погрешне ствари које не помажу њиховом здрављу, одлажу праву терапију, а када схвате да су погрешили, због срамоте, крију то од лекара. Кроз овај тренинг покушавамо да се боље повежемо са заједницом, да ми боље разумемо шта то занима грађане, како боље да одговоримо на њихове потребе и како да развијемо однос поверења, навео је асист. др сц. мед. Стефан Мандић Рајчевић, виши научни сарадник Института за социјалну медицију, са Медицинског факултета Универзитета Београд.

Фото: Глас Подриња


Тренинг је организован за здравствене раднике, представнике навладиних организација, удружења пацијената, као и за академски сектор.

Мсц. др Бранко Вујковић истакао је да важно да информације буду не само тачне и поуздане него и правовремене и адекватне.

-Правовременост подразумева да се информација појави и пре него што се проблем деси, а адекватност да све популационе групе, од најмлађих до најстаријих, образованих и необразованих, могу да их разумеју. Сведоци смо убрзане дигитализације, која поред свих користи доноси и многе ризике. Ризици се односе на велику количину непроверених информација које су или потпуно нетачне или делимично тачне и које брзо долазе до грађана. Управо то и јесте разлог да Светска здравствена организација почне озбиљно да се бави инфодемијом, односно повећаном количином непроверљивих информација, рекао је др Бранко Вујковић.

Поред асист. др Стефана Мандића Рајчевића тренинг је држао и др Александар Стевановић, једини сертификовани инструктори СЗО у Србији из ове области.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa