Инфо

6. април 2023.6. апр 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Члан градског већа Милутин Стојиновић о мерама Града и подстицајима
за пољопривредну производњу

Подршка и помоћ пољопривредницима

„За 2023. годину опредељено је 130 милиона динара за пољопривреду и то је највећи износ до сада, а од тога је 35 милиона за тракторе. Промовишемо мере, разговарамо са пољопривредницима и указујемо који су подстицаји доступни. Желимо да будемо партнери, подршка нашим пољопривредницима, тако је и важно да ствари планирамо и пројектујемо на добар начин“, каже Члан градског већа Милутин Стојиновић
Током протекле године 34 пољопривредника са територије града Шапца искористило је могућност повраћа подстицајних средстава за набавку нових трактора снаге до 60 kw. Ова мера показала се као добра за све оне који желе да обнове механизацију и унапреде своју производњу. Милутин Стојиновић, члан Градског већа за пољопривреду наводи да се најчешће ради о младим носиоцима пољопривредних газдинстава, али да године нису услов за добијање подстицаја. Оно што је неопходно да пољопривредници знају је да се подстицаји добијају након куповине трактора.

Фото: Глас Подриња, Милутин Стојиновић, члан Градског већа за пољопривреду


Повраћај 50% средстава за куповину нових трактора
Од услова потребно је да имају пребивалиште на територији града Шапца, да је купац носилац регистрованог породичног пољопривредног газдинства на територији града Шапца и да дан подношења захтева за остваривање подстицаја, нема евидентираних, доспелих и неизмирених дуговања према Градској управи града Шапца, по основу раније остварених подстицаја, субвенција и кредита и да су измирене све пореске обавезе према Граду. Једно домаћинство у једној години може остварити подстицај за куповину једног трактора.

-Прихватљиви трошкови су трошкови куповине новог трактора снаге до 60 kw, који се бесповратно додељују у износу од 50% од укупне цене без ПДВ-а, а максималан износ подстицаја је милион динара по једном кориснику. За набавку трактора снаге веће од 60 пољопривредници могу подстицаје да остваре код Министарства пољопривреде по систему 50:40:10 - истиче Стојиновић и додаје да се Шабац за овакав вид подстицаја определио након разговора са пољопривредницима и увида у њихове потребе.

-Механизација којом располажу наши пољопривредници је из 80-их година, а они нешто новији су увезени половни из иностранства. Постоји велика потреба за обновом механизације, посебно трактора, те је Град повећао издвајања из буџета за ову намену. За 2023. годину опредељено је 130 милиона динара за пољопривреду и то је највећи износ до сада, а од тога је 35 милиона за тракторе. Претходни позив је показао да је највећи број трактора купљен у Мачви, што је негде и логично, али и у другим деловима шабачког краја влада интересовање - појашњава члан Градског већа.

Жељко Милутиновић из Дреновца протекле године купио је нов трактор и остварио право на повраћај средстава у износу од 50%. Каже да су мере Града значајне за пољопривреднике.
-Остварио сам повраћај средстава у максималном износу од милион динара. Не знам да ли бих се одлучио да купим нов трактор без помоћи. Такође, искористио сам и могућност подстицаја за механизације. За ову годину планирам искористим неки од подстицаја. Вероватно за куповину додатне механизације која је додатно поскупела у односу на претходну годину- додаје Милутиновић.

Локалне мере за пољопривреду
Напомиње да је позив био отворен за све, те да ће се и у текућој години наставити са том праксом. У наредном периоду биће објављен и конкурс за доделу подстицајних средстава за тракторе за 2023. годину.

-Према информацијама којима располажемо до сада је купљено 37 трактора и трудићемо се да сви добију повраћај у износу од 50%. У години иза нас проценат реализације буџета за пољопривреду био је 96%, што је показатељ добре комуникације са пољопривредницима. Више од 700 газдинстава је остварило своје право путем конкурса. Промовишемо мере, разговарамо са пољопривредницима и указујемо који су подстицаји доступни. Морам да напоменем да није у питању само куповина новог трактора, доступни су им подстицаји и за другу механизацију, системе за наводњавање за мања газдинства у износу до 40.000, набавку приплодних грла, органску производњу, копање бунара и бројни други. Важно је напоменути да један подстицај не искључује други, те да пољопривредници могу аплицирати за више различитих - каже Стојиновић.

Сматра да су мере добро испланиране и да одговарају потребама газдинстава у шабачком крају, како Мачви, тако и Поцерини.

-Једна од идеја за наредне године је да на основу интересовања пројектујемо издвајања за тракторе. Уколико буде још веће интересовање, повећаћемо и издавања како бисмо свим нашим пољопривредницима који купе нов трактор помогли. Као што желимо да будемо партнери, подршка нашим пољопривредницима, тако је и важно да ствари планирамо и пројектујемо на добар начин и све у договору са државом која је наш партнер. Град је 2021. године добио награду на Новосадском међународном сајму као најбоља локална самоуправа у покретању агробизниса - наводи наш саговорник.

Програм за повраћај камате на кредите
Стојиновић појашњава да је Град омогућио и програм за повраћај камате за кредите.

-Повраћај камате од 30% у максималном износу од 150.000 динара. Ова мера је подстакнута повећањем банкарских камата које су значајно повећане. Износ који смо определи је 15 милиона динара.
Сви конкурси су доступни на сајту града Шапца, а информације пољопривредници могу добити преко Одељења за пољопривреду града Шапца и члана Градског већа за пољопривреду.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa