Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Шампиони у Дубровнику (фото: ВК Шабац фб)

Шампиони у Дубровнику (фото: ВК Шабац фб)

ВАТЕРПОЛО: ТОМО КУП 2023

Шапчани поново на трону!

Трећа шампионска генерација из редова ВК Шабац. Максималан учинак 2009. годишта. Две селекције Шапца укупно једном поражене. Шабац бољи од Барселонете и Барселоне. Најбољи представници Србије
Статуа Светог Влаха, заштитника града Дубровника, намењена најбољем тиму турнира Томо куп остала је недосањан сан многих великих клубова Европе, неостварен циљ свих других српских тимова, а шабачки ватерполо је обезбедио треће престижно признање за своје витрине. Претходне године генерације 2008. и 2010. освојиле су титуле, а ове на трон се попела генерација 2009. одбранивши шампионски пехар за узраст до 14 година.

Екипа предвођена Мирославом Петровићем и Душаном Михаиловићем остварила је седам победа у седам мечева. У групи Д су савладали: Гусар (Хрватска) 18:0, Торпедо (БиХ) 16:1, Акватик (Ц. Гора) 10:7 и Салерно (Италија) 11:10. Четвртфинале је донело дерби против славне Барселонете (Шпанија) где је полуфинале обезбеђено тријумфом 9:6. У репризи финала из 2022. године победили су Шапчани Медвешчак Загреб 10:8, а на крају је нови трофеј осигуран победом против Јадрана из Херцег Новог 14:11.

Најбољи стрелци екипе су Лука Саватић и Мирослав Јаковљевић Југовић са по 18 погодака, а наступали су још: Немања Палежевић, Марко Бурсаћ, Страхиња Церовић, Марко Дошеновић, Александар Гајић, Вук Кућански, Андреј Лазић, Урош Ловчевић, Никола Павловић, Стефан Павловић, Никола Топузовић, Страхиња Васић, Милан Вулетић и Максим Глигоровски Здравковић.

Конкуренцију је чинило 39 клубова из целе Европе, међу којима још три клуба из Србије: Раднички, Земун и Нови Београд, али нико није изборио пласман у нокаут фазу.

Шабац је представљао и тим до 12 година (играчи рођени 2011. и касније). У групној фази је селекција коју су водили Бојан Богићевић и Мирослав Мандић, надиграла Канштат (Немачка) 11:5, играли нерешено против Будве (Ц. Гора) 3:3, освојили друго место, а потом у осмини финала била боља од Цавтата (Хрватска) 5:3. Једини пораз доживели су од Јадрана (ЦГ) 6:3. Преостала је борба за пето место, где су Шапчанима честитали вршњаци Корчуле 11:10 и велике Барселоне 5:4.

Први стрелац Шапчана био је Теодор Тршић са 13 погодака. У базену су још Шабац представљали: Лав Георгије Бурсаћ, Вукашин Церовић, Стефан Гајић, Страхиња Грујић, Страхиња Којадиновић, Максим Кречковић, Милица Марковић, Данило Пановић, Михаило Перић, Огњен Радаковић, Лука Поповић и Душан Срдановић.

Земун и Нови Београд су успели да се пласирају у осмину финала, али су ту заустављени. Освојили су Београђани 13,а Земунци 15. место.

Томо је најквалитетнији, уникатни турнир за категорије до 12 и 14 година, који окупља најбоље екипе Европе у овој категорији. Сматра се незваничном Лигом шампиона за ове узрасте. Шабац је једини победник из Србије од оснивања такмичења.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa