Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Сликари и дела
Народни музеј у Шапцу:

Сликари и дела

Тема изложбе СЛИКАРИ И ДЕЛА су слике, уље и акрил, које су саставни део Ликовне збирке Народног музеја у Шапцу. Распон њиховог настанка је од половине 19. века до данас
У четвртак, 20. априла у Народном музеју у Шапцу, у 12 сати, биће отворена изложба под називом “Сликари и дела”. Ауторка поставке слика из Ликовне збирке шабачког Народног музеја је музејска саветница, Татјана Марковић. На изложби је заступљен 71 аутор са поједним радом које ће љубитељи уметности имати прилике да погледају до 10. јуна текуће године.

-Тема изложбе СЛИКАРИ И ДЕЛА су слике, уље и акрил, које су саставни део Ликовне збирке Народног музеја у Шапцу. Распон њиховог настанка је од половине 19. века до данас, а њихов уметнички и шири значај доприноси сагледавању и валоризацији ликовног наслеђа завичајног и српског сликарства.
Збирка ликовне уметности формирала се од самог настанка Музеја. Током година највећи део фонда настао је откупима и поклонима. Осим значајнијих поклона породица, предузећа, организација или сродних институција, музејска збирка обогаћивана је и радовима које су донирали сами аутори, најчешће након организовања самосталних изложби у галерији музеја.

Осим поклона уприличених Ликовној збирци, немали број предмета приновљен је откупом. Откупи су чињени још од настанка збирке, али је планска и систематска набавка дела спроведена углавном у последњих неколико година, када су слике, графике, цртежи или скулптуре, откупом са Октобарских салона, употпуниле недостајуће сегменте ликовне збирке. Уметничка остварења текуће ликовне продукције откупљивана су средствима Града и Министарства културе Републике Србије, па је на овај начин приновљен значајан број остварења.

Приређивањем ове значајне музејске ликовне изложбе шира јавност ће бити у прилици да се упозна са остварењима седамдесет и једног аутора од којих издвајамо Уроша Кнежевића, Милоша Тенковића, Стевана Чалића, Мару Јелесић, Јована Бијелића, Михаила Петрова, Милића Станковића, Бранка Станковића, Косту Хакмана, Десанку Станић, Владислава Лалицког, Слободана Пеладића, Бранислава Николића...

Изложбу прати и садржајан каталог Ликовне збирке са свим релевантним подацима о ауторима и њиховим делима, као и нови музејски сувенири инспирисани уметничким остварењима које баштини Народни музеј у Шапцу- наведено је у саопштењу поводом изложбе “Сликари и дела”, Народног музеја у Шапцу.
Г.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa