Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Фото: www.macvainfo.rs

Фото: www.macvainfo.rs

Богатић међу првима у Србији спроводи припремне активности

ПУ „Слава Ковић“ учесник пројекта „Значај праћења линеарног раста деце“

Циљ правилног праћења раста деце у предшколским установама је благовремено откривање смањења функције лучења хормона раста који може изазвати многе здравствене проблеме. Након установљавања евентуалног проблема, може се на време почети са адекватном хормонском терапијом
Предшколска установа „Слава Ковић“ учествује у пројекту „Значај праћења линеарног раста деце“, у оквиру којег се сви запослени, пре свега медицинске сестре за превентивну здравствену заштиту, упознају са значајем редовног праћења раста и развоја детета. Требало би да се реализује на територији целе земље, а установа у Богатићу прва је почела са спровођењем припремних активности. Циљ едукације у предшколским установама је благовремено откривање смањења функције лучења хормона раста који може изазвати многе здравствене проблеме. Спроводи се у сарадњи са Савезом удружења медицинских сестара предшколских установа Србије и Удружењем педијатара ендокринолога са Института за мајку и дете „Др Вукан Чупић“ на Новом Београду.

Реаговање на време
-Редовним праћењем раста деце може се установити евентуално постојање овог проблема и почети са адекватном хормонском терапијом још у предшколском узрасту. Раније су се се ти проблеми могли установити када дете напуни 11- 12 година, што зна да буде касно. Зато овај пројекат има толики значај и препознат је од стране министарстава просвете и здравља уз подршку Савеза удружења медицинских сестара Србије на челу са Јадранком Спасић и лекарима, педијатрима ендокринолозима са Института за мајку и дете. Требало би да се реализује у свим предшколским установама на територији Републике Србије. Ми имамо ту срећу да је почео од нас, ПУ „Слава Ковић“ и још 13 предшколских установа.
Укључени смо у активности међу првима захваљујући ангажовању, труду и квалитету рада, препознатом од стране тог удружења- подвукла је директорка ПУ „Слава Ковић“ Лидија Симеуновић.

Лидија Симеуновић


На поклон су добили и професионални стадиометар којим ће медицинске сестре мерити децу, а уз сагласност родитеља.

-Једном годишње ти резултати мерења ће се слати лекарима педијатрима на Институт, а они ће, у складу са својим проценама, уколико буде било потребе, звати родитеље одређене деце за коју сматрају да постоје нека одступања у расту, што и јесте смисао. Према њиховим речима, и да се само једном детету на територији Републике Србије на овај начин помогне, то ће бити велики и значајан успех- нагласила је Симеуновићева.

Са Савезом удружења медицинских сестара Србије, који је иницирао пројекат, имају одличну сарадњу.

Квалитет препознат
-Наше медицинске сестре за превентивну здравствену заштиту и медицинске сестре које раде у јаслицама стално имају своје радове на тим сусретима и ми јако добро сарађујемо са тим удружењем. Захваљујући тим добрим односима, пре свега квалитету нашег рада, ми смо препознати као неко ко би то прихватио и радио на озбиљном нивоу- истакла је она.

Сви запослени учествују у пројекту, а акценат се ставља на медицинску сестру за превентивну здравствену заштиту која у сарадњи са медицинским сестрама у јаслицама обавља цео тај посао и наравно, уз подршку васпитног особља. Обуке ће се наставити, а очекивања су да ће пројекат почети да се реализује од септембра, о чему ће јавност и родитељи бити благовремено обавештени


Почетком месеца, 7. априла, осим за запослене, организована је и трибина за родитеље, па су након обуке за васпитно особље родитељи могли да поставе питања педијатрима ендокринолозима.

-Не знам колико је познато, али само три таква стручњака су запослена, мислим да су сва три у Београду. То је веома значајно и за наше родитеље који су могли да искористе прилику да на лакши начин дођу до одговора на нека питања и проблеме који их муче. Ми тренутно у установи имамо једно дете чији се раст прати, тако да је та мајка била присутна и могла је да подели искуство са другим родитељима- објаснила је директорка Предшколске установе.

Сви запослени учествују у пројекту, а акценат се ставља на медицинску сестру за превентивну здравствену заштиту која у сарадњи са медицинским сестрама у јаслицама обавља цео тај посао и наравно, уз подршку васпитног особља. Обуке ће се наставити, а очекивања су да ће пројекат почети да се реализује од септембра, о чему ће јавност и родитељи бити благовремено обавештени.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa