Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Пчеларско славље
Пчелари ДП Шабац

Пчеларско славље

Поштујући вишедеценијску традицију дугу 129 година, пчелари ДП Шабац су 9. априла 2023. године – Цвети организовали слављене своје пчеларске славе. У присуству својих чланова и бројних гостију из региона и Републике Српске, пчелари су евоцирали своје постојање посвећено пчелама а тиме и природи која би без пчела била далеко сиромашнија, јер је пчела једини универзални опрашивач са учинком повећења приноса и квалитета воћа, поврћа и житарица за цирка 38 до 80 %.

Пригодним предавањем прослављеног шабачког пчелара Милана Матића указано је на добробит успешнг пчеларења и постизања добрих резултата. И поред природних неуједначености, пчеле су за 130 шабачких пчелара односно за 9027 кошница у 2022. години благодариле око 180 тона меда и немерљиве количине воћа, поврћа и житарица, не узимајући у обзир здравствене користи за потрошаче пчелињих производа ( мед, поле, перга, прополис, млеч , восак и пчелињи отров).

Иако је ДП Шабац једно од најстаријих у Србији а у Шапцу и околини најбројније, из године у годину пчеларство је све масовније и укључује све више младих пчелара.

Постигнути резултати шабачких пчелара поред природних услова и залагања самох пчелара почивају и на адекватној помоћи државе Србије и градске управе града Шапца.
Председник ДП Шабац Драган Малешевић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa