Инфо

4. мај 2023.4. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Додељене награде најбољима на Позоришном пролећу

„Што на поду спаваш“ представа Фестивала

Ако је задатак Позоришта да нас разгали, освести, запита, да нас научи, забрине, раскринка... Да нам објасни, да нам покаже и докаже, да нас расплаче и прочисти и разнежи, да нас подсети и утеши, да нас подстакне да се загледамо у прошлост, садашњост и будућност и на крају у себе. Ако је све ово задатак Позоришта, онда смо сви ми заједно, у пет дана Пролећа тај задатак успешно обавили! Нисмо померили планине, нисмо променили Свет, али смо пришли бар један корак једни другима! (глумица Анета Томашевић)
Премијером представе „Мрачна комедија“ Шбачког позоришта и доделом награда завршено је седмо издање Фестивала Позоришно пролеће. Након пет одгледаних представа стручни жири у саставу: глумица Даница Максимовић, редитељ Божидар Ђуровић и глумац Роберт Ристов донео је једногласну одлуку о наградама.

-Чини ми се да је Фестивал задовољио, пре свега публику, због које позориште постоји и сматрам да је због одличне организације Шабачког позоришта ово био један диван позоришни догађаја, а Шабац метропола позоришне културе – наглашава члан стручног жирија Фестивала Позоришно пролеће, редитељ Божидар Ђуровић.

Фото: "Глас Подриња"


Према оцени жирија најбоља представа Фестивала је „Што на поду спаваш“ у режији Кокана Младеновића. Иако ове године публика није бирала фаворите, поменута представа је према незваничним оценама посетилаца оставила најснажнији утисак и побрала највеће овације љубитеља драмске уметности.

Награда за најбољу режију припала је Кокану Младеновићу, за представу ‘’Што на поду спаваш’’, у копродукцији Српског народног позоришта Нови Сад, Драмског казалишта ‘’Гавела’’ Загреб, Народног позоришта Сарајево и МЕСС-а.

Најбоља режија: Кокан Младеновић, Фото: "Глас Подриња"


Награда за најбољу представу додељена је представи ‘’Што на поду спаваш’’, у копродукцији Српског народног позоришта Нови Сад, Драмског казалишта ‘’Гавела’’ Загреб, Народног позоришта Сарајево и МЕСС-а.

Награда за најбољу режију припала је Кокану Младеновићу, за представу ‘’Што на поду спаваш’’, у копродукцији Српског народног позоришта Нови Сад, Драмског казалишта ‘’Гавела’’ Загреб, Народног
позоришта Сарајево и МЕСС-а


-Ово је добро охрабрење театрима из региона да се удружују, да праве представе, јер ова представа показује да је то добар пут и модел сарадње, а и веома успешан. На крају крајева, јер ово је за неколико дана друга награда за најбољу представу „Што на поду спаваш“- каже директор драме Српског народног позоришта Милован Филиповић.

Према оцени жирија најбоља представа Фестивала је „Што на поду спаваш“ у режији Кокана Младеновића. Иако ове године публика није бирала фаворите, поменута представа је према незваничним оценама посетилаца оставила најснажнији утисак и побрала највеће овације љубитеља драмске уметности


Награда за музику припала је Невени Глушици у представи ‘’Успаванка за Алексију Рајчић’’, у режији Југа Ђорђевића, у корподукцији Народног позоришта у Београду, Стеријиног позорја и фондације ‘’Нови Сад-Европска престоница културе’’.

Награда за најбољу женску улогу додељена је Вањи Ејдус за улогу Алексије Рајчић, у представи ‘’Успаванка за Алексију Рајчић’’, у режији Југа Ђорђевића, у копродукцији Народног позоришта у Београду, Стеријиног позорја и фондације ‘’Нови Сад-Европска престоница културе’’.

Најбоља женска улога: Вања Ејдус, Фото: "Глас Подриња"


Награду ‘’Љубиша Јовановић’’ за најбољу мушку улогу равноправно су поделили Бранислав Трифуновић за улогу Јосипа Броза и Милан Марић за улогу Ричарда Бартона у представи ‘’Било једном на Бријунима’’, аутора и редитеља Кокана Младеновића, а у продукцији Креативне продукције Јоца Арт, Центра за културу Свилајнац и Битеф театра.

Nајбоља мушка улога: Бранислав Трифуновић и Милан Марић, Фото: "Глас Подриња"


-Свима који су радили представу, не само Милан и ја, који смо и продуценти, некако је она наше чедо, тако да ми је посебно драго да смо на првом фестивалу успели да добијемо три награде- истиче глумац Бранислав Трифуновић.

Новинарски жири 7. Фестивала ‘’Позоришно пролеће’’ у саставу: Гордана Мањенчић, Борка Требјешанин Голубовић и Оливера Милошевић донео је одлуку да Награда Залог за будућност, која се додељује младом уметнику, припадне глумици Сањи Марковић за улогу Јованке Броз у представи “Било једном на Бријунима” Кокана Младеновића.

Залог за будућност: Сања Маринковић, Фото: "Глас Подриња"


У образложењу жирија истакнуто је да у представи која на необичан начин истражује југословенско наслеђе, односе између стварности и позоришта, политике и уметности, позицију жене у патријархалном друштву и питање идентитета Сања Марковић опипљиво представља Јованку Броз и њену снажну приврженост Титу, која ће до краја прећи у истинску усамљеност и бол.

„На питање ко сам ја, које сви ликови у овој представи постављају, Сања је у својој улози она која у рату јуриша испред свих и осваја слободу, глас разума и морална вертикала, али и мост на Сутјесци, возач глисера, ловац и елегантна дама.Све то у овој представи она игра без калкулисања, срчано и уверљиво, на начин којим могу само вансеријске глумице. И поред тога што је већ остварена у професији, она је млада глумца и њено време тек долази, наведено је у саопштењу жирија.

-Награда је портврда за рад и труд који је уложен током месеци припреме представа. Изненадила сам се и обрадовала. Некако смо сви заједно, нас четворо, добили повратну информацију од публике и то нас је бодрило додатно – појашњава глумица Сања Марковић.
М. Ж.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa