Инфо

4. мај 2023.4. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Сарадња у циљу унапређења здравствене заштите

Проф. др Раде Бабић нови стручни сарадник Опште болнице Шабац

Идеја је да се Шапчани врате у Шабац. Циљ је едукација млађих колеага, као и рад на пројекту кардиолошке ангио сале
На радном састанку у Општој болници „Лаза К. Лазаревић“ Шабац прошлог четвртка договорена је сарадња са проф. др Радом Бабићем, редовним професором Медицинског факултета Универзитета у Београду у пензији и некадашњим начелником инвазивне кардиологије Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“. Како је истакао директор шабачке болнице др Слободан Поповић, као ауторитет српске кардиологије, професор Бабић има звање, знање и потребно искуство да у периоду транзиције помогне млађим кадровима.

Од јесени интензивнији рад на пројекту ангио сале
-Својим знањем, искуством и звањем унапредиће шабачку Службу за интерне болести, нарочито кардиологију. То је оно што нам је требало и ово је прави моменат да се тако нешто деси, јер долази до смене генерација, млађи лекари, специјалисти, субспецијалисти, треба да напредују и сигурно ће имати огромну подршку баш у професору Бабићу. Сарадња ће се одвијати кроз две фазе. Прва фаза је едукаторска, неки вид надзора, да нас саветује и да унапредимо квалитет здравствене услуге у Општој болници. Друга фаза јесте период од јесени, септембра- октобра, када ћемо интензивније ући у зацртани пројекат кардиолошке ангио сале и eдукацији младих колега за рад у њој, где би професор, будући да има огромно искуство и знање, био стожер, стуб таквог пројекта. Коначно, очекујемо да врло брзо дођемо до кардиолошке ангио сале и започнемо дугогодишњи сан установе и менаџмента, на добробит наших суграђана. Велика захвалност др Бабићу што се одазвао нашем позиву. Идеја је да се Шапчани врате у Шабац и да нам помогну у овим тешким временима- нагласио је др Поповић.

Проф. др Бабић је истакао да се захваљујући овој сарадњи враћа својим коренима.

Помоћ у едукацији млађих колега
-Моји родитељи су пореклом из Шапца, отац, прим. др Миодраг Бабић, радио је у овој болници и био један од оснивача интерног одељења и у неку руку правимо пун круг. Кардиолози са интерног одељења су моји пријатељи, колеге са којима се дуго знам и чекао сам моменат да успоставимо сарадњу која би допринела развоју шабачке болнице у смислу интервентне кардиологије и збрињавања акутног коронарног синдрома по светским и европским препорукама, да пацијенти добију у правом моменту оно што им треба, а не да чекају на извесност, могућност или немогућност транспорта у друге болнице. Када је реч о шабачкој кардиологији, највећу револуцију у смањењу смртности од инфаркта су учиниле коронарне јединице. Шабачка болница је добила прву коронарну јединицу ’74 године и то је била једна од прве две или три у Србији. У склопу ње у комплету је чак дошао привремени екстерни пејсмејкер, тада уграђен у неколико пацијената као привремено решење- истакао је др Бабић, додајући да се нада да ће се његовим доласком убрзати развој те службе.

-Пошто сам од скоро у пензији, имам слободног времена, уз статус на постдипломској настави на факултету, веома радо бих помогао и млађим докторима, не само у едукацији, него у њиховим дипломским, субспецијалистичким, докторским дисертацијама, а и свим осталим колегама, да их мало подстакнем да презентују своје и резултате шабачке болнице по српским, европским, светским конгресима. Основни циљ је да овде добијемо катетеризациону лабораторију, односно кардиолошку ангио салу и верујем да ћемо наћи начин да обезбедимо средства за њено финансирање- подвукао је проф. др Бабић.

Састанку су присуствовале помоћница директора за интернистички сектор прим. др Снежана Ковачевић, начелница Службе интерне медицине др Оливера Гибарац, као и лекари из те службе, др Јелена Перановић, др Гордана Радаковић и др Мирјана Павловић.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa