Инфо

11. мај 2023.11. мај 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

РЕЧ СТРУЧЊАКА

Жута рђа стрних жита

Puccinia striformis је узрочник жуте или цртичасте рђе, а заражава све стрне житарице док највеће штете наноси пшеници. Иако болест напада првенствено листове, посебну пажњу треба обратити на заразу класова која може узроковати значајне губитке приноса . Овај патоген се развија при ниским температурама током априла и маја. Симптоми се најчешће уочавају на плојци листова и плевама, а ређе су заражени рукавци листова и влат. Типичан симптом су жуте пруге на површини листова, а у повољним условима пруге могу бити дуге и до 10 цм. Симптоми се прво уочавају на доњим листовима с којих се шире и на горње.

Оптимални услови за заразу су висока влага у трајању између 4-6 сати и температуре од 10 до 15°C због којих можемо закључити да се ова рђа јавља најраније.

Мере заштите
Главна мера сузбијања рђа, је сетва толерантних, генетски отпорних сорти, избегавати сувише рану сетву, обилно ђубрење Н и прегусте усеве. Важно је сетву обавити дезинфикованим семеном, јер се ова болест преко њега може пренети. Такође, треба сузбијати корове у усевима јер су они домаћини рђама и могу бити извор заразе. Када се болест појави у јаком интензитету, могућа је примена фунгицида који за ту намену имају дозволу. Нека средстава која се користе за сузбијање пепелнице и пегавости листа делују и на рђе па се препоручује да користите њих јер имају синергијско деловање.

Препоручује се ратарима да чешће обилазе парцеле, а ако су симптоми присутни на више од 10 % биљака - тада би требало спровести мере заштите. Уколико тај праг није достигнут, саветује се праћење како би се спречило даље ширење симптома. Ако се утврди присуство симптома рђе, на више од 10 одсто биљака, произвођачима се саветује да почну са обављањем фунгицидног третмана фунгицидима који су регистровани.
Славица Максимовић, саветодавац ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa