Инфо

20. јул 2023.20. јул 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Ретроспективна изложба Ликовне колоније Дрина

Две деценије постојања

Ликовна колоније „Дрина“, протекле године обележила је две деценије постојања, а овог лета у Народном музеју у Шапцу приређена је ретроспективна изложба радова. Поставка обухвата дела 25 аутора од оснивања колоније до прошлогодишњег издања
Река Дрина је најважнија одредница и незаобилазни оквир Ликовне колоније „Дрина“ која сваке године у августу окупља уметнике из Србије, али и из земаља окружења. Уметници стварају у  питомој атмосфери манастира Чокешина, уживајући у пределима хитре реке.

Ликовна колоније „Дрина“, протекле године обележила је две деценије постојања, а овог лета у Народном музеју у Шапцу приређена је ретроспективна изложба радова. Поставка обухвата дела 25 аутора од оснивања колоније до прошлогодишњег издања.

-Ова колонија поседује богат фундус, а свакако да се различитост међу ауторима доживљава као посебност ове Колоније која не поставља оквире у области ликовних дисциплина, или стилских премиса, већ пружа слојевите приказе наше актуелне ликовне сцене. Излазак из локалних оквира доприноси успостављању квалитетнији односа и бољој комуникацији међу уметницима који долазе из различитих уметничких средина – навела је историчарка уметности Соња Петровић Јагић и додала да Колонија има велики значај за локалну заједницу и Дом културе у Прњавору.

-Рад у Колонији подразумева суживот у комуни која врло брзо постаје испуњена различитим уметничким енергијама и новонасталим делима о којима се мисли, разговара. Сви помало учествују у њиховом настајању и то чини искорак из свакодневног, често усамљеничког начина рада, те и под оваквим околностима настају све примесе уметничког, а настану у узмењеним условима и показују како озбиљан и предан рад аутора, тако и способност организатора да створи погодне услове за ствараоце – додала је Петровић Јагић.

Историја, култура и уметност
Директор Дома културе Прњавор Марио Максимовић истиче да је обавеза, али и привилегија бити организатор ликовне смотре која баштини традицију дугу две деценије. Верује да су године постицај да свака наредна буде још продуктивнија.

-Желимо да будемо добри домаћини уметницима и покажемо све оно што чини Прњавор. Историја, култура и уметност су оно чему тежимо, те се трудимо да то све на прави начин представимо и нашим гостима.

Фото: "Глас Подриња"


Уметници се радо враћају
Ликовни педагог и уметник Драган Јовановић- Риле већ две деценије учествује на Ликовној колонији Дрина. Иако се место где стварају није много мењало, импресије из године у годину јесу.

-Сваке године сам са нестрпљењем чекао август и почетак Ликовне колоније „Дрина“. Стваралаштво, дружење, уживање у природи носе непроцењива сећања. Верујем да је однос домаћина и организатора утицао на то да се из године у годину радо враћам.

Овогодишњи сазив у августу
Овогодишњи сазив Ликовне колоније „Дрина“ планиран је за почетак августа. Селектор Колоније је млади уметник Александар Бајуновић.

-Велика је част и задовољство да учествујем у раду Колоније која има традицију. Надам се да ће квалитет и одабир уметника оправдати селекцију. Уз афирмисане ствараоце желимо да подржимо и младе, како бисмо спојили полетност, нову енергију и потврђен квалитет – појаснио је Александар Бајуновић.

Поставка је отворена до 3. августа у Народном музеју у Шапцу.
М. Ж.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa