Инфо

31. август 2023.31. авг 2023.
Фото: intef

Фото: intef

СПУШТЕНА ЗАВЕСА НА 4. ИНТЕФ

„Паклена поморанџа“ апсолутни победник

Фото: INTEFЧетврто издање ИНТЕФ фестивала окупило је 12 представа у селекцији фестивала, по избору селектора Ђорђа Марковића. Наступили су глумци из Кикинде, Новог Сада, Београда, Крушевца, Крагујевца, Ниша, Лакташа, Бањалуке и Мостара. Више од 100 уметника продефиловало је фестивалском сценом у седмодневном трајању фестивала, а Стручни жири у ком су били: Милена Божић, Танасије Ћакић и Николина Вујевић, након дугог већања, где су нијансе одлучивале, донео следеће одлуке:

Награде у студентској селекцији
Специјална награда за режију и адаптацију припрала је Аници Петровић за режију и адаптацију представе „Мулеј“, Академије уметности из Новог Сада. Награду за најбољу мушку у гу заслужио је Никола Штрбац за улогу Војцека у представи „Војцек“ АКУД „Бранко Крсмановић“ (Београд). Признање за најбољу женску улогу освојила је Јана Декански за улогу Зоје“ у представи „Прст“ ФСУ из Београда.
Представа „Лала“ театра „Гусани у магли“ из Кикинде проглашена је најбољом у овој конкуренцији.

Награде у омладинској селекцији
Специјална награда за музику представи „Паклена поморанџа“ у извођењу „Културоциклина“ и КЦК Крушевца. Награда за визуелни идентитет „Владислав Лалицки“ представи „Паклена поморанџа“.

Фото: intef


Признање за епизодну мушку улогу „Цане Фирауновић“ додељено је Михајлу Милошевићу за улогу Маре опајдаре у представи „Доба бараба“ Прве крагујевачке гимназије. Ања Лазић, из исте представе понела је признање за најбољу женску епизодну улогу „Ања Лазић“. Најјачи утисак у главној мушкој улози, према оцени жирија оставио је Игор Ивановски, добитник признања „Миленко Заблаћански“, тумачећи улогу Георгија Степановића Смирнова у представи „Медвед и просидба“ Академског позоришта СКЦ из Ниша. У истој представи наступа и најбоља главна женска улога Анђелиа Мировић (улога Наталије Степановне) и она је добитник признања „Бранка Црномарковић“. Признање „Александар Аца Огњановић“, за најбољу режију припало је Сандри Максимовић, режисерки „Паклене поморанџе“.
„Паклена поморанџа“ је понела награду „Вожд“ за најбољу представу у студенсткој селекцији која је заслужила признање и публике са просечном оценом 4,85.

Поред Стручног жирија о лауреатима је одлучивао и Жири учесника састављен од представника сваког позоришта, учесника у Главном програму фестивала у саставу: Михајло Милошевић, Стефан Остојић, Јанко Ковачевић, Јана Декански, Адриана Салаховић, Емана Табаковић, Матија Десанчић, Соња Јовандић, Јелена Ђикић, Иван Димитријевић, Милица Димитријевић и Никола Штрбац.

„Паклена поморанџа“ је њихов избор за најбољу представу. Емана Табаковић из Мостарског театра младих је имала најбоље глумачко остварење, као и Михајло Милошевић, из Прве крагујевачке гимназије. Што се тиче студенстке селекције, жири учесника је одабрао Милицу Димитријевић из Академије уметности у Бања Луци, односно Стефану Остојићу из Кикинде.

-Нека овај Пакт створи револуционарни покрет омладине, којој егзистенција неће стајати на путу мотивације, амбиције и искрене жеље да се очувају и генеришу здрав дух и таленат. Хвала вам што сте нас научили шта је заједница, дељење и што сте нам показали како се воли живот. Младост ће спасити свет – иистакла је Милена Божић, председница стручног жирија.
Стефан Остојић, победник са својом монодрамом „Лала“, одушевљен је овогодишњом организацијом, и концептом фестивала.

- Таман док је у мени постојала још трунка оптимизма да млади могу стварати чиста срца ван поквареног система вредности данашњице појавили сте се Ви и том малом пламичку дали ваздуха. Опет, кад кажем Ви мислим на Вас у организацији, Вас који сте осмислили фестивал и који га организујете јер мада разумем да је Интеф сад “наш фестивал” Ви сте директно одговорни за његово постојање и да није Вас не би било тог чуда од недељу дана! – рекао је Остојић.

Фото: intef


Богат пратећи програм
У пратећем програму фестивала отворена је изложба Живојин Жика Павловић „Цртежи и слике“, поводом 90. годишњице од рођења великог редитеља, сликара и писца, а гости фестивала били су Слободан Шијан, филмски редитељ, Милена Павловић, драмска уметница и Горан Гоцић, који су говорили о монографији о Жики Павловићу „Кино поета великог црнила“. Одржана је трибина „Децентрализација позоришта“ портала „Хоћу у позориште“ чији су гости били Соња Петровић, директорка ФЕП-а, Стефан Остојић, глумац из Кикинде, Рифат Рифатовић, глумац из Новог Пазара и Ивана Терзић, глумица Градског позоришта из Чачка. Дечја радионица организована је у сарадњи са Библиотеком шабачком, а радионицу за све учеснике одржали су Николина Вујевић и Танасије Ћакић на тему „Кастинг и позоришни маркетинг“, док је Јоана Кнежевић, глумица која живи и ради у Лос Анђелесу, приредила петодневну радионицу „Тело као полазна основа за истину“. У част награђених одиграна је представа „Нана“ у извођењу глумице Милене Божић.

Организатори фестивала захвалили су се Град Шапцу, на несебичној помоћи и улагањима у Дом културе на Мишару (средствима Града ове године су набављене столице и сценска расвета за позоришну салу), Туристичкој организацији града Шапца, Еликсир фондацији, златном спонзору фестивала и свим другим субјектима и појединцима који су несебично себе дали овим фестивалу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa