Инфо

31. август 2023.31. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОТКРИВЕН МУРАЛ У ДВОРИШТУ „НАТИНЕ“ ШКОЛЕ: „ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ“

Добродошлица за ученике

У питању је циклус мурала намењен основим и средњим школама у Шапцу. Деца су суперхероји тек када стекну знање и уђу у школу као у нови универзум. Ови мурали намењени су првенствено тој циљној групи, али и свим суграђанима са циљем да буду атрактивни, довољно илустративни и допадљиви
У дворишту Основне школе „Ната Јеличић“, протеклог петка, откривен је мурал „Знање је моћ, који су радиле уметнице Кäтхе Лöффелманн, Александра Петковић – ТКВ и Јана Даниловић. У питању је пројекат Аустријског културног форума који се реализује у сарадњи са Културним центром Шабац, Основном школом “Ната Јеличић” и организацијом Street Art Belgrade.

- Са поносом могу да кажем да је урађен прелеп мурал у нашем дворишту, који је улепшао не само двориште наше школе, него и цео наш град. Верујем да ће наши ученици бити позитивно изненађени, рекао је директор школе Зоран Старчевић.

Фото: "Глас Подриња"


Према речима историчара уметности Филипа Ковачевића из Културног центра, важно да се мурализација град наставља.

- Већ десетак година траје овај пројекат. У питању је циклус мурала намењен основим и средњим школама у Шапцу. Деца су суперхероји тек када стекну знање и уђу у школу као у нови универзум. Ови мурали намењени су првенствено тој циљној групи, али и свим суграђанима са циљем да буду атрактивни, довољно илустративни и допадљиви. Бирамо уметнике који то могу да испрате, истакао је Ковачевић.

Иако су радиле на високим температурама, уметнице су успеле да заврше мурал у предвиђеном року.
- Цртање мурала на неки начин је екстремни спорт, поготово на оваквим врућинама. Пошто је то тимски рад, а то је најважније, успеле смо да га завршимо на време, нагласила је Александра Петковић.

Фото: "Глас Подриња"


Уметнице су имале на уму децу, простор у коме су радиле мурал, као и важност образовања.
- Било је занимљиво зато што је Кети, колегиница из Аустрије добила прилику да ради на српском и енглеском језику, док смо Александра и ја, пратећи сопствени сензибилитет и остајући доследне својим радовима, прилагодиле све простору који је намењен деци, јер је то најважније – да се примарни корисници јавног простора у коме се мурал налази идентификују са њим. Покушале смо да комуницирамо са децом, рекла је Јана Даниловић.

Уметница из Аустрије одушевљена је Шапцем и сарадњом са колегиницама.
- Провела сам дивно време радећи на овом муралу са својим колегиницама. Одушевљена сам градом и гостољубивим Шапчанима. Иако је било веома топло, мислим да смо урадиле добар посао, поручила је Кäтхе Лöффелманн.

Мурал добродошлице за нови почетак школске године има око 100 квадратних метара.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa