Инфо

11. јануар 2024.11. јан 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Медењаци на поклон

Хумани малишани Предшколске установе „Слава Ковић“

У сарадњи са Caritas- om деца су уз помоћ родитеља направила медењаке и поклонила корисницима те социо- хуманитарне организације. Такође, на иницијативу директорке Центра за социјални рад Богатић, корисницима Геронтолошког центра Шабац уручени су слатки поклони која је даровала та Предшколска установа
Предшколци ПУ „Слава Ковић“ из Богатића показали су хуманост на делу и дали пример одраслима. У време даривања и празника, на правом су путу да постану људи који препознају радост дељења. У сарадњи са Caritas- om деца су крајем прошле године учествовала у акцији у оквиру које су уз помоћ родитеља направила медењаке и поклонила корисницима те социо- хуманитарне организације. Такође, на иницијативу директорке Центра за социјални рад Богатић, корисницима Геронтолошког центра Шабац уручени су слатки поклони која је даровала та Предшколска установа, а који су били намењени и материјално угроженима и породицама у којима је отац једини родитељ. Тако су на више од 300 лица измамили осмехе.

Леп мотив за родитеље и децу
-Први пут смо овако нешто организовали. Сва деца су била укључена, позвали смо све родитеље који желе да се одазову и сви су били заинтересовани. Првобитна замисао је била да ми то радимо само у вртићу, међутим, када смо то предложили родитељима и када смо их упознали са нашим планираним активностима, они су медењаке спонтано с децом правили и доносили, тако да је то постала једна акција родитеља и деце и васпитача и деце. Део је припремљен у вртићу, а део медењака је припремљен код куће од стране родитеља и деце, тако да су то биле лепе активности са још лепшим циљем- истакла је директорка ПУ „Слава Ковић“ Лидија Симеуновић.

Фото: Приватна архива


Спроводећи ову акцију остварили су лепу сарадњу са Центром за социјални рад и Caritas- om.
-Један део установе, предшколци, медењаке су правили са васпитачима, али и са родитељима код куће, поклонили Caritas-u, ми у централној установи смо такође правили, и деца и васпитачи, али и родитељи и деца код куће. Када смо скупили око 300 тих поклончића, у сарадњи са Центром за социјални рад смо их поклонили Геронтолошком центру у Шапцу и социјално угроженим пoродицама где деца живе само са очевима и немају мајку. Директорка Центра за социјални рад Љиљана Јуришић је дошла на ту идеју, ја сам то прихватила, тако да је то било изузетно запажено и далеко се чуло за те наше активности- објаснила је Симеуновићева.

Фото: Приватна архива


Подршка околине подстицај за нове акције
Преко Центра за социјални рад Богатић поделили су медењаке социјално најугроженијима, деци која живе само са очевима и Геронтолошком центру у Шапцу, а припремне групе, предшколци, такође су правили медењаке и у сарадњи са Caritas- om то поклонили особама које имају одређене развојне потешкоће.

-На овај начин мотивишемо децу да буду хумана. Развија се емпатија, на чему од ове школске године посебно инсистира и Министарство просвете, мада су то неке активности које ми са децом предшколског узраста радимо одувек. Деца се тако науче, не само да добијају, него да је лепо и да поклањају и да дају и да ће на тај начин некога обрадовати, измамити осмех на лице и онима који у неким тренуцима када сви нешто добијају немају од кога нешто да добију. На тај начин смо ми водили разговор са њима, прилагођен, наравно, њиховом узрасту. Деци се то јако свидело, они су уживали, причали су доста о томе, сама деца су раширила те информације по вароши и међу обичним становништвом. Пуно људи је питало за те наше активности и похвалило их и заиста су имале одјека у широј друштвеној заједници. То нам је подстицај за убудуће, кад год буде прилике за то- нагласила је директорка ПУ „Слава Ковић“.

Фото: Приватна архива


Као Предшколска установа, закључује, трудиће се да кад су у могућности пруже адекватну врсту помоћи онима којима је најпотребнија. Тако ће својим активностима усмерити и најмлађе да развију емпатију и солидарност и препознају како и мали гестови љубазности и пажње покрећу веру у људе и борбу за лепши и бољи свет.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa