Инфо

11. јануар 2024.11. јан 2024.
Грузија први пут на ЕП (фото: РСГ фб страна)

Грузија први пут на ЕП (фото: РСГ фб страна)

РУКОМЕТ: ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО

Шабачки Грузини

Немачка ће у два периода бити у центру пажње светске спортске јавности. Током лета ће бити домаћин Европског фудбалског првенства, док ће, у зимско доба, стартовати континентално рукометно првенство у истој држави. Наступају 24 репрезентације, међу којима је и Србија. У црвеном дресу наше репрезентације неће бити играча из актуелног састава Металопластике Еликсир, али ће плави бити представљени у црвеном дресу, само репрезентације Грузије.

Металопластика је у неколико наврата имала репрезентативце Грузије у својим редовима. Ова бивша совјетска република рукометно напредује током претходне деценије. Важне темеље поставио је некадашњи играч и тренер Металопластике Ђорђе Рашић. Изборили су велики успех првим пласманом на Европски шампионат, где ће један од ослонаца бити Мириам Гавашелишвили првотимац Металопластике ове сезоне. Уз њега у саставу је и вероватно најпознатији грузијски рукометаш који је носио дрес шабачког клуба и то у два периода, Иракли Чиковани, данас рукометаш Констанце. Грузја је у групи са: Холандијом, Шведском и БиХ.

М. Бомаштар у дресу МП (фото: СЕХА лига)


Тони Ђерона, селектор Србије, није у састав уврстио садашње рукометаше Металопластике, но јесте неколико некадашњих, стасалих у овдашњој школи рукомета. Један од голмана је Милан Бомаштар који је као јуниор дошао у Шабац и пет сезона наступао за Металопластику. Међу „пластичаре“ као јуниор је дошао и Вукашин Воркапић, опција на позицији крила. Алтернатива међу бековима је Предраг Вејин, наступао је у три сезоне за Металопластику средином претходне деценије. Међу „своје“ свакако убрајамо и суграђанина Петра Ђорђића, рођеног у Шапцу иако је рукометно стасавао у иностранству следећи свог оца, чувеног голмана Зорана, некадашњег чувара мреже Металопластике.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa