Инфо

11. јануар 2024.11. јан 2024.
Фото: Удружење грађана ,,Холокауст центар“

Фото: Удружење грађана ,,Холокауст центар“

Удружење грађана ,,Холокауст центар“ припрема докумeнтарни филм

Млади су чувари сећања за будућност

„Разумевање прошлости помаже нам да сачувамо сећања и пренесемо их будућим генерацијама. То је кључно за очување идентитета и аутентичности заједнице. Познавање локалне историје омогућава нам да боље разумемо себе, своју заједницу и свет око нас. Задатак старијих генерација је да своја сећања пренесу на младе, а млади да негују то сећање“
Познавање историје, посебно локалне, има кључну улогу у обликовању наше садашњости и будућности, oчувању сећања на прошлост и разумевања догађај, како бисмо научили важне лекције и створили темељ за бољу будућност, порука је Удружење грађана ,,Холокауст центар“ из Шапца.

Верују да разумевање локалне историје помаже да схватимо и прихватимо начин функционисања заједнице, те упознавање са историјским догађајима, људима и културом који су обликовали наше окружење омогућава да се на другачији начин повежемо са местом у којем живимо.

Разумевање локалне историје
Ово је био подстицај и идеја водиља за пројекат „Прошлост у објективу“ подржан од стране Министарства културе Републике Србије како би младе генерације више сазнале о прошлости свог краја и догађајима који су обележили локалну историју.

-Наш пројекат „Прошлост у објективу“ везан је за страдање Шапчана у Другом светском рату. Одабрали смо школе које у близини локалитета где су суграђани изгубили животе током поменутог периода – каже историчар Дејан Живановић, члан Удружења и појашњава одабир образовних установа за реализацију пројекта.

Фото: Удружење грађана ,,Холокауст центар“


-Школа у Јарку је укључена због догађаја Крвави марш. Школа у Кленку због страдања Шапчана на локалитету Шицара. ОШ „Лаза К. Лазаревић“ је близу касарне где је некада био логор, док је ОШ „Вук Караџић“ повезана са страдањем шабачких Рома, али и становника Камичка током устанка 1941. године. Сваку од тема, обрађивала је једна од школа која се налази у непосредној близини локација где су се одигравали ови догађаји. Било нам је важно да постоји одређена симболика приликом одабира.

Сарадња са образовним установама
Како истиче сарадња са образовним установама била је одлична и сви су радо прихватили учешће у пројекту. Планирано је снимање четири докумантарне видео приче у реализацији ученика поменутих основних школа уз менторство наставника и координатора Удружења „Холокауст“ Шабац.

Фото: Удружење грађана ,,Холокауст центар“


-Стручни тим Холокауст центра припремио је за сваку од школа приручни материјал за упознавање са темом, на основу којег су ученици и професори креирали мини сценарио. Желимо да четири приче објединимо у један докуменарни филм који ће јавност имати прилику да види у току ове године, у јануару или фебруару. Но, фокус није само на филму као финалној активности пројекта, већ преношењу знања и подстицању младих да своја сазнања, истраживања поделе са вршњацима – додаје Живановић.

Стеван Маринковић из Удружења „Холокауст“ Шабац сматра да се проучавањем локалне историје може стећи увид у то како се наша заједница, град развијао, али и да ће ученици стећи нов поглед на одређене теме које су до сада можда биле мање истражене.

-Веома смо поносни на то што су ученици били посвећени. Истаживали су о теми, разговарали су са рођацима, комшијама, доносили фотографије – појашњава Маринковић.

Током 2023. године Удружење „Холокауст“ центар Шабац обележило је Дан сећања на жртве Холокауста (27.01.2023.), учествовали су на Јеврејским сусретима у Кладову где су представили новооткривена сведочанства (писма) учесника транспорта Кладово-Шабац која никада нису објављивана. Присуствовали су низу едукација, семинара у Шапцу и Србији. Настављају са активностима и у текућој години. Желе да се повежу са организацијама из земље и иностранства.
-Постоји иницијатива и идеја да се једна њива на путу Шабац-Рума близу силоса, обележи таблом. Ту се некада налазио логор. Надамо се да ћемо то успети да реализујемо у сарадњи са Јарком и Сремском Митровицом. Јарчани и Шачани повезује историја, било би добро да се то интензивира у наредном периоду кроз различите активности- појашњава Стеван Маринковић.



Млади уче о историји
Додаје и да млади на овај начин уче о променама које су обликовале свет, заједницу, те им то знање може значити при доношењу одлука у будућности. Такође, познавање локалне историје подстиче очување културне баштине.

-Разумевање прошлости помаже нам да сачувамо сећања и пренесемо их будућим генерацијама. То је кључно за очување идентитета и аутентичности заједнице. Познавање локалне историје омогућава нам да боље разумемо себе, своју заједницу и свет око нас. Задатак старијих генерација је да своја сећања пренесу на младе, а млади да негују то сећање – наглашава Маринковић.

Фото: Удружење грађана ,,Холокауст центар“


У плану је да ученици који су били део пројекта одрже предавања за своје вршњаке и на тај начин сачувају сећање на локалну историју која је често занемарена током школовања.

-У плану је да се на овај начин оживе мале/велике приче из локалне заједнице. Микроисторији не поклања се довољно пажње, а она нам је најближа. Од сећања до материјалних сведочанстава. Верујем да је ово била добра прилика да ученици искажу своју креативност. Имали смо и одлична сарадњу са локалном заједницом, посебно са мештанима. Има много позитивних примера. Радосав Витомировић из Кленка је обновио споменик у Шицари и сада брине о њему. Причао је своја сећања деци како је као млад присуствовао облежавању важних датума страдања на тој локацији. У Јарку смо разговарали са Илијом Милиновићем. Његова прича је интересантна, јер је говорио своја искуства и сећања са две позиције. Из позиције детета које је учествовало у обележавању важних догађаја, и као представник локалне самоуправе. Био је начелник Сремског округа.
М.Ж.Б.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa