Инфо

11. јануар 2024.11. јан 2024.
Фото: Библиотека шабачка

Фото: Библиотека шабачка

Годишња изложба Одељења за децу у Библиотеци шабачкој

Врт детињства

Порука деци Десанке Максимовић: „ Да читају пуно. Свака књига доноси једну нову област знања. Све чега се дотакнемо и што погледамо, доноси нам знања, али ја само младе људе опомињем. Ја сам се старала да тако радим, не знам јесам ли успела, други ће о томе казати“
У Библиотеци шабачкој поводом великог јубилеја, 125 година од рођења Десанке Максимовић, представљена је Годишња изложба Одељења за децу „Врт детињства“. Поставка обухвата радове основаца из Основне школе „Жика Поповић“ из Посавотамнавског Белотића инсприисане стваралаштвом једне од најзначајнијих српских књижевнице.

-Ученици од петог до осмог разреда су показали да их је стваралаштво велике књижевнице изузетно инспирисало што се може и видети у занимљивој и разновсној изложбеној поставци. Део радова је настао у радионици коју су у школи одржале наше библиотекарке Биљана Богојевић, Марија Вуковић и Александра Ердевички Томић.

Фото: Библиотека шабачка


Велики број заинтересованих за дечије стваралаштво, као и деца-учесници са својим породицама испунили су нашу Галерију– истичу из Библиотеке шабачке и додају да је до сарадње између градског храма књиге и школе дошло из жеље да се покаже надареност деце.

-У жељи да истакнемо креативност и надареност деце са сеоског подручја, успоставили смо сарадњу са ОШ „Жика Поповић“ из Посавотамнавског Белотића и њиховом наставницом ликовне културе Кристином Пантелић. На изложби су приказане различите технике. Од декупажа, вајања, моделовања, колажа, калиграфије и технике папир-маказе. Маштовито су представљена дела Десанке Максимовић – прича „Патуљак Кукурузовић“, бајка „Сликарка Зима“ и песма „Крвава бајка“, чија инсталација изазива јаке емоције. Поред богатог књижевног стваралаштва Десанке Максимовић, деца су била инспирисана и њеним ликом па су је представили у поп-арт стилу, кроз веома занимљиве минијатуре. Поигравали су се модним симболом који је био карактеристичан за њу – шеширом. Изложбу су употпунили и радови другара из Вртића „Снежана“, као и полазника из Радионице „Корак у свет књига“ и Радионице стрипа- наводе из градског храма књиге.

Фото: Библиотека шабачка


Наставница ликовне културе Кристина Пантелић на свечаном отварању поставке је истакла да су ученици били посвећени стварању малих уметничких дела.

-Поносна сам на сву децу, њихов труд и залагање. Драго ми је што сам њихова наставница, а они моји ученици. Заиста су показали своју креативност и умеће – додала је Пантелић.

Изложба „Врт детињства“ је доступна до 19. јануара у галеријском простору Библиотеке шабачке.
М.Ж.Б.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa