Инфо

1. фебруар 2024.1. феб 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНА ТРИБИНА „СЕКСУАЛНИ ДЕЛИКТИ И КАЗНЕ“

Процене су да 97 одсто силоватеља шета слободно

„Да би се фиксирали трагови, најбоље је пријавити насилника у првих 72 сата, јер повреде на кожи и слузокожи могу нестати након тог времена“
У среду, 24. јануара, у сали Културног центра у Шапцу, одржана је трибина под називом „Сексуални деликти и казне“,у организацији Центра Nanna. О једној од горућих друштвених тема сажето је говорила Марија Ивановић, судија Вишег суда у Шапцу.

- Сексуално насиље, као и остали видови насиља, нажалост је веома актуелно. Широј јавности је потребно појаснити суштину тих кривичних дела, шта она представљају, како се доказују, какав је ток судског поступка, какве су заштите оштећених... Мислим да је ово прави начин, путем предавања и кроз интеракцију, да се неке нејасноће отклоне и да жртве имају представу коме да се обрате уколико се сексуално насиље догоди, истакла је Ивановић.

Фото: "Глас Подриња"


Процене су да 97 одсто силоватеља шета слободно. Зато је од изузетног значаја говорити о делима против полне слободе и упознати жртву са корацима које би требало да предузме.

- Уколико се жртва одлучи да пријави сексуално насиље, најбоље је да то учини одмах. Нажалост, велики број случајева остаје непријављен из страха од одмазде, срамоте, страха од додатне виктимизације... Да би се фиксирали трагови, најбоље је пријавити насилника у првих 72 сата, јер повреде на кожи и слузокожи могу нестати након тог времена. То се одмах ради у предкривичном поступку по налогу тужиоца, који даје неоходне наредбе за телесни преглед жртве и починиоца, ако је познат. Ако се процесуира, онда се иде даље у процес истраге. Жртва мора да буде испитана у том поступку најмање два пута, јер све то мора да понови на главном претресу.

Фото: "Глас Подриња"


У Вишем суду у Шапцу постоји Служба за помоћ и подршку оштећенима и сведоцима у кривичном поступку, нарочито када су жртве деца и малолетници.

- Имамо посебну просторију која је технички опремљена тако да настојимо да деца сведоци дођу раније, да се не сусретну са окривљеним и потом их испитујемо.

За све који су пропустили да дођу, а било је много квалитетних информација које превазилазе оквире новинског чланка, судија Марија Ивановић најавила је поновни долазак.

Модератор вечери била је Олга Перић, једна од оснивача Центра Nanna.

Није згорег напоменути да чланице Удружења раде волонтерски у циљу подизања свести жена, и жртава уопште, и упознавања са њиховим правима.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa