Инфо

1. фебруар 2024.1. феб 2024.
Фото: Организација Сачувајмо Дом ЈНА

Фото: Организација Сачувајмо Дом ЈНА

НА ПРЕДЛОГ ОРГАНИЗАЦИЈЕ САЧУВАЈМО ДОМ ЈНА

Дом ЈНА међу 11 најугроженијих места наслеђа у Европи

Европа Ностра, европски глас цивилног друштва посвећен културном и природном наслеђу, и Институт Европске Инвестиционе Банке (ЕИБ), објавили су споменике и места културног наслеђа у Европи који су у ужем избору за овогодишње издање програма 7 најугроженијих, наводи се у заједничком саоптењу наведених институција.

Најугроженијих 11 споменика и места културног наслеђа у Европи за 2024. годину су:
* Дом ЈНА у Шапцу, Србија
* Археолошко налазиште Мурет е Портëс, Драч, Албанија
* Културно-историјски резерват Амберд, Јерменија
* Палата Миди, Брисел, Белгија
* Радничка стамбена насеља у Рубе-Туркоан, Француска
* Кикладска острва, посебно Сифнос, Серифос и Фолегандрос, Грчка
* Црква Светог Петра у Ђесатеу, Милан, Италија
* Синагога у Сијени, Италија
* Дворац Штајнорт, северна Мазурија, Пољска
* Грчка православна црква Светог Ђорђа, Хатајска провинција, Турска
* Гвоздена врата Антиохије, Антакија , Хатајска провинција, Турска

Номинацију за програм Седам најугроженијих за 2024. годину за Дом ЈНА поднела је организација Сачувајмо Дом ЈНА из Шапца.


-Одабрана места наслеђа угрожена су девастацијом, неодговарајућим интервенцијама, разорним утицајем природних катастрофа, небригом или недостатком финансирања. Објављивањем ове листе, желимо да пренесемо снажну поруку солидарности и подршке активистима и локалним заједницама који су дубоко посвећени очувању ових места. Европско наслеђе мора бити сачувано не само као сведочанство наше заједничке прошлости, већ и као катализатор одрживе, кохезивне и мирне будућности, рекао је извршни председник Европа Ностре, проф. др. Херман Парцингер, а пренето је у саопштењу.

Како је наведено, горепоменута угрожена наслеђа су ушла у ужи избор међународног Саветодавног панела, који чине стручњаци из области историје, археологије, архитектуре, конзервације, пројектне анализе и финансија. Номинације за програм 7 најугроженијих за 2024. годину предложене су од стране организација чланица, придружених организација или појединачних чланова Европа Ностре, као и од чланова Европског савеза за наслеђе.

-Избор је направљен на основу изузетног значаја за наслеђе и културне вредности сваке од локација, као и озбиљне опасности којој су данас изложене. Ниво ангажмана локалних заједница и посвећеност јавних и приватних заинтересованих страна за спасавање ових локација сматрани су кључним додатним вредностима. Још један критеријум за избор био је потенцијал ових локација да делују као катализатор одрживог социо-економског развоја, наводи се у соапштењу.

Коначна листа 7 најугроженијих наслеђа у Европи за 2024. годину биће објављена у априлу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa