1. februar 2024.1. feb 2024.
Foto: Organizacija Sačuvajmo Dom JNA

Foto: Organizacija Sačuvajmo Dom JNA

NA PREDLOG ORGANIZACIJE SAČUVAJMO DOM JNA

Dom JNA među 11 najugroženijih mesta nasleđa u Evropi

Evropa Nostra, evropski glas civilnog društva posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu, i Institut Evropske Investicione Banke (EIB), objavili su spomenike i mesta kulturnog nasleđa u Evropi koji su u užem izboru za ovogodišnje izdanje programa 7 najugroženijih, navodi se u zajedničkom saoptenju navedenih institucija.

Najugroženijih 11 spomenika i mesta kulturnog nasleđa u Evropi za 2024. godinu su:
* Dom JNA u Šapcu, Srbija
* Arheološko nalazište Muret e Portës, Drač, Albanija
* Kulturno-istorijski rezervat Amberd, Jermenija
* Palata Midi, Brisel, Belgija
* Radnička stambena naselja u Rube-Turkoan, Francuska
* Kikladska ostrva, posebno Sifnos, Serifos i Folegandros, Grčka
* Crkva Svetog Petra u Đesateu, Milan, Italija
* Sinagoga u Sijeni, Italija
* Dvorac Štajnort, severna Mazurija, Poljska
* Grčka pravoslavna crkva Svetog Đorđa, Hatajska provincija, Turska
* Gvozdena vrata Antiohije, Antakija , Hatajska provincija, Turska

Nominaciju za program Sedam najugroženijih za 2024. godinu za Dom JNA podnela je organizacija Sačuvajmo Dom JNA iz Šapca.


-Odabrana mesta nasleđa ugrožena su devastacijom, neodgovarajućim intervencijama, razornim uticajem prirodnih katastrofa, nebrigom ili nedostatkom finansiranja. Objavljivanjem ove liste, želimo da prenesemo snažnu poruku solidarnosti i podrške aktivistima i lokalnim zajednicama koji su duboko posvećeni očuvanju ovih mesta. Evropsko nasleđe mora biti sačuvano ne samo kao svedočanstvo naše zajedničke prošlosti, već i kao katalizator održive, kohezivne i mirne budućnosti, rekao je izvršni predsednik Evropa Nostre, prof. dr. Herman Parcinger, a preneto je u saopštenju.

Kako je navedeno, gorepomenuta ugrožena nasleđa su ušla u uži izbor međunarodnog Savetodavnog panela, koji čine stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, arhitekture, konzervacije, projektne analize i finansija. Nominacije za program 7 najugroženijih za 2024. godinu predložene su od strane organizacija članica, pridruženih organizacija ili pojedinačnih članova Evropa Nostre, kao i od članova Evropskog saveza za nasleđe.

-Izbor je napravljen na osnovu izuzetnog značaja za nasleđe i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i ozbiljne opasnosti kojoj su danas izložene. Nivo angažmana lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih zainteresovanih strana za spasavanje ovih lokacija smatrani su ključnim dodatnim vrednostima. Još jedan kriterijum za izbor bio je potencijal ovih lokacija da deluju kao katalizator održivog socio-ekonomskog razvoja, navodi se u soapštenju.

Konačna lista 7 najugroženijih nasleđa u Evropi za 2024. godinu biće objavljena u aprilu.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa