Инфо

22. фебруар 2024.22. феб 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Подршка онколошким пацијенткињама са раком дојке и грлића материце

Карцином, битка која се може добити

Системска подршка (медицинска, социјална, психолошка) женама које се боре са карциномом. Неопходна едукација у центрима за подршку. Бесплатна телефонска линија за пацијенткиње и њихове породице
Рак дојке други је по учесталости у Србији, а према подацима Регистра за рак од ове малигне болести у Србији у просеку годишње оболи 4.500 и умре 1.800 жена. Сваког дана две жене изгубе битку са карциномом грлића материце. Пут од откривања дијагнозе, терапије до добијања најважније битке, оне за живот је дуг, неизвестан и препун изазова за жене, њихове продице, најближе окружење. Системска подршка (медицинска, социјална, психолошка) значајно утиче на исход.

Препознавши значај теме и потребе жена, Женски центар Милица уз подршку Министарства здравља Републике Србије и сарадњу са Домом здравља “Др Драга Љочић” Шабац, Институтом за онкологију и радиологију Србије и Асоцијацијом ДУГА као партнерима реализује пројекат „Национални центар за подршку и едукацију оболелих од рака дојке и рака грлића материце-Ценар за подршку“ и као део активности организовао је стручну конференцију на тему „Препознавање потреба онколошких пацијенткиња са раком дојке и грлића материце током лечења, и подршка на локалном и државном нивоу“ као завршни део пројекта.

Фото: "Глас Подриња"


Едукација, сарадња
Весна Бонџић, председница Женског центра Милица, наводи да је у оквиру “Националног центра за подршку и едукацију оболелих од рака дојке и рака грлића материце – Центар за подршку” доступна бесплатна телефонска линија за подршку пацијенткињама и њиховим породицама. Додаје да је линија није намењена само оним женама које су тренутно у процесу лечења, већ и онима које су прошле период терапије.

Весна Бонџић, Фото: "Глас Подриња"


-Важно је истаћи да када жене заврше период лечења налазе се у вакууму, јер морају да се врате свакодневној рутини пре карцинома, а много тога се променило. Због тога смо покренули линију – каже Бонџић и додаје да је додатна едукација жена које желе да буду цео Центра и пружају подршку.

-Оне које су укључене у рад Центра прошле су едукацију од стране Удружења медикалних онколога, јер није довољно да имате лично искуство, треба да будете обучени за помоћ другима. Због нашег рада и метода препознати смо од стране државних институција. Иако имамо одличну сарадњу са РФЗО и покривеношћу терапија, али као проблем видимо социјални моменат, односно финансије – каже Бонџић и додаје да пацијенткиње током терапије добијају 65% одсто зараде што додатно утиче на њих.

-Жене осећају као да су кажњене због тога што су се разболеле. Због тога смо поднели иницијативу Министарству здравља да бар првих шест месеци док траје терапија боловање буде покривено 100%. Иако су све тарапије покривене, оне нису свима доступне због трошкова путовања. Наш предлог је организован превоз, што би знатно олакшало пацијеткињама, локалним самоуправама, али и Министарству. Онколошке пацијенткиње нису препознате као категорија којој је потребна помоћ у кући током периода терапије – наглашава да je формирање центара важан корак.

-Едукација у центрима за подршку, изван Београда и да ће бити у другим градовима широм Србије. Мрежа центара широм земље је кључна, да информација буде на извору и да не претражајују на интернету, или користе непроверене информације. Напомињем поново, није довољно само да се преживети болест како бисте могли да пружите подршку, потребна је и додатна едукација.

Медицинска, социјална и психолошка подршка
Директор Асоцијације Дуга Александар Прица истиче да је за онколошке пацијенткиње од изузетног значаја социјална, психолошка и логистичка подршка током процеса лечења.

Александар Прица, Фото: "Глас Подриња"


-Женски ценар „Милица“ нас је препознао као организацију са добрим капацитетима, и Град Шабац као град који има добре услуге социјалне и здравствене заштите. Увидели да се наше онколошких пацијенткиње суочавају са одређеним изазовима током лечења. Недоступност информација и одлазак на терапију су најчешћи. Најугроженија група онколошких пацијенткиња су оне из социјално осетљивих група– каже Прица и додаје да је одлазак у веће центре због терапије често отежано.

-Одлазак у Београд, или неки други центар је тежак, јер тек након одласка могу да добију рефундацију путних трошкова. А често немају потребна средства да бораве у другом граду, или оду на предвиђену терапију. Управо је то део где ће Дуга са својим возилима и теренским сарадницима помоћи. Од наших седам услуга теренског сарадника, шест је значајно за онколошке пацијенткиње. Надамо се да ћемо оно што буде пилотирано у Шапцу бити пример добре праксе за друге јединице локалне самоуправе у Србији.

Фото: "Глас Подриња"


Радионице у Дому здравља
Директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Јасмина Станковић истиче да је 25 жена присуствовало радионицама у оквиру пројекта „Национални центар за подршку и едукацију оболелих од река дојке и рака грлића материце-Ценар за подршку“, те да су кроз сет едукација добиле неопходне информације о дијагностичким процедурама и терапијама, трошковима које покрива Републички фонд за здравствено осигурање.

Јасмина Станковић, Фото: "Глас Подриња"


-Поносини смо што је наш Дом здравља био део овако важног пројекта. Од новембра протекле године смо реализовали три радионице у Центру за превенцију у циљу подршке женама оболелим од карционома како би лакше савладале кризе са којима се суочавају. Током разговора са едукаторкама жене су поделиле своја искуства, страхове, наде и све оно са чим се сусрећу у тренутку када сазнају дијагнозу, и током периода лечења. Сазнали смо да се многе од њих не одазивају на зрачну трапију ако долазе из руралних подручја, или немају довољно финансијских средстава. У овом сегменту Дом здравља ће са својим возилима бити на располагању пацијенткињама како би одлазиле у терцијалне здравствне установе због терапије. Такође, сматрамо да је за пацијеткиње било важно да буду упућене у све оно што РФЗО покрива, а то су протетичка помагала, перике и све оно што им може помоћи током периода лечења– појаснила је др Станковић.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa