Инфо

16. мај 2024.16. мај 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ

Сећање на прошлост усмерава пут будућности

Венце су положили начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић са сарадницима, градоначелник Александар Пајић и заменик градоначелника Милан Мачван, представници Војске Србије, СУБНОР-а, Социјалистичке партије Србије
На данашњи дан, пре 79 година, капитулирала је нацистичка Немачка, због чега се 9. мај обележава као Дан победе. Као и сваке године, у Шапцу су, на Доњошорском гробљу положени венци на споменик палим борцима и жртвама фашизма.

Фото: "Глас Подриња"


Венце су положили начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић са сарадницима, градоначелник Александар Пајић и заменик градоначелника Милан Мачван, представници Војске Србије, СУБНОР-а, Социјалистичке партије Србије.

Живорад Петковић, председник СУБНОР-а, подсетио је да ово удружење окупља неколико организација које се баве неговањем традиције и поштовањем учесника ратних сукоба на овим просторима.

Фото: "Глас Подриња"


-Наша историја нас обавезује да се боримо за поштен и праведан однос према учесницима свих ратова у којима смо давали велике жртве. Како нико од њих не би био заборављен ми смо под нашим окриљем објединили неколико организација. Имамо и војна и цивилна удружења, чак од поштоваоца Мишарске битке, Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, све до удружења бораца из последњих ратова. Организујемо и месне одборе по месним заједницима, како би рад био организованији. Борци треба више да се укључе у програме васпитања и образовања, јер су претходни били под различитим утицајима Европе и других држава, тако да има пропуста, рекао је Живорад Петковић.

Фото: "Глас Подриња"


Градоначелник Шапца Александар Пајић навео је да живимо у тешком времену, када се у Европи и свету поново отварају ратна жаришта и сваког дана имамо велики број жртава, а да смо ми, као слободарски народ, против сваког рата, било где у свету. Истакао је да председник Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије воде политику којом поштују Повељу Уједињених нација и којом право и правду стаљају изнад свега.

Фото: "Глас Подриња"


-Шабац је у Другом светском рату имао више од 5.000 жртава, људи су само бранили своја огњишта и желели да остану своји на свом. Култура сећања, коју сви заједно треба да негујемо, усмерава нас где то у будућности треба да идемо. Познавањем своје славне прошлости знаћемо какви су нам путеви за будућност, рекао је градоначелник Пајић.

Окупљене је говором поздравио потпредседник СУБНОР-а Владимир Нинковић. Како је истакао, немачки окупациони режим био је један од најсуровијих у Европи.

Фото: "Глас Подриња"


-Одлука маршала Вилхема Кајтела била је да се за једног убијеног немачког војника стреља 50 до 100 грађана, а примењивала се само у Србији, Пољској и СССР-у. Окупатор је, уз безрезервну помоћ домаћих квислинга, у Србији основао 19 концентрационих логора, од чега су два била у Шапцу. Процењује се да је било 150.000 логораша. Упркос огромним жртвама Србија још увек нема свој врт сећања на жртве другог светског рата, а требало би да га има. То је обавеза данашњих и будућих генерација. Истовремено, то је наш дуг према историји и будућности српског народа, рекао је Нинковић.
М.М.

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa