Инфо

16. мај 2024.16. мај 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ГРАД ШАБАЦ ПОТПИСАО УГОВОР О НАМЕНСКИМ ТРАНСФЕРИМА У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

Више од 18 милиона за 77 корисника

Град Шабац је потписао уговор о наменским трансферима у социјалној заштити, са Владом Републике Србије и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Добијена средства су намењена за финасирање три услуге социјалне заштите.

-Све услуге социјалне заштите се спроводе у континуитету. Број корисника се повећава из године у годину, а самим тим и износ средстава који се у градском буџету обезбеђује за те намене. Поменутим наменским трансфером ове године је одобрено 18.137.076 динара. Овим средствима ће се финасирати услуге персоналне асистенције (12 корисника), дневног боравка за одрасла лица са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама (15 корисника) и личног пратиоца детета (50 корисника). На овај начин ће се грађанима, који се суочавају са тешкоћама, омогућити да живе са више достојанства, уз свест о томе да се Држава стара о њима и њиховим потребама, навела је Весна Глигорић, начелница Одељења друштвених делатности.

Ова средства Град Шабац од Министарства добија годинама уназад.

Иначе, на територији Града Шапца се обезбеђује шест права и дванаест услуга. Права из области социјалне заштите, у надлежности Града Шапца су: једнократна помоћ, накнада трошкова сахрањивања, субвенције код јавних предузећа, бесплатан оброк у народној кухињи, бесплатан превоз за ученике основих и средњих школа из социјално угрожених породица, право на помоћ осетљивим групама становништва.


Услуге социјалне заштите у надлежности Града Шапца су: провремени смештај жртава породичног насиља (смештај у сигурну кућу), становање уз подршку за младе који се осамостаљују („Кућа на пола пута“), социјално становање у заштићеним условима, дневни боравак за децу, младе и одрасла лица са сметњама у развоју и другим менталним сметњама, клуб за остарела лица, помоћ у кући, саветодавно-терапијске и правне услуге, смештај у прихватилиште и прихватну станицу за децу и младе, одрасла и остарела лица, лични пратилац детета, предах смештај, персонална асистенција, становање уз подршку за одрасла лица са интелектуалним или менталним потешкоћама.

Буџетом за ову годину опредељено је укупно 389.984.000 динара за ставку социјалне заштите.
М.М.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa