Инфо

16. мај 2024.16. мај 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Недеља Црвеног крста – такмичење у пружању прве помоћи

Вештина која живот значи

Десет основних и две средње школе наступиле. Три типа повреда. Велико интересовање сваке године, обученост све боља и разлике на табели све мање. Комисија сваке године има све тежи посао, али је и све поноснија
Традиционално, део обележавања Недеље Црвеног крста је и такмичење основних и средњих школа у пружању прве помоћи. Реч је о вештини која може значити спашавање живота или спречавање трајних последица повреда. Наступило је десет основних школа и две екипе средњих школа.

Фото: Глас Подриња


Као и претходних година екипе је угостила ОШ “Лаза Лазаревић”. Вештину су показивали на три полигона, сваки је обухватао различите типове повреда и различите начине пружања помоћи. На челу комисије која је оцењивала резултате био је др Мирослав Поповић, председник ЦК Шабац, а на полигонима је шест професорки Медицинске школе оцењивало рад екипа.

-Увек је велики одзив, посебно међу основним школама и то је највеће задовољство. У претходном периоду су спремали своје екипе, с њима су радили професорке и професори из Медицинске школе и велика захвалност и за њих и за школу, наша сарадња је одлична. Најуспешније школе ће се пласирати на међуокружни ниво 1. јуна, а потом следи и републички - рекао је секретар ЦК Шабац Славко Радовановић.

Фото: Глас Подриња


Сваке године симулирају се другачије повреде. Екипе нису упознате на каквим озледама ће морати да покажу знање и према пропозицијама у сали су само учесници и они тимови који су завршили наступ, док су они који чекају да се покажу испред улаза и чекају позив.

Фото: Глас Подриња


-Сваке године уиграност и обученост екипа су на све вишем нивоу, чланови раде тимски, сложно. Разлике у коналном палсману су све мање и нијансе одлучују победника. Иако то отежава посао комисији за оцењивање, истовремено нас чини и поносним што видимо с колико озбиљности и посвећености ђаци приступају овој вештини – нагласио је председник Црвеног крста Шабац прим. др Мирослав Поповић.
Д. Б.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa