Инфо

23. мај 2024.23. мај 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРВИ РЕГИОНАЛНИ ФОРУМ ПОСЛОДАВАЦА ОДЖАН У ШАПЦУ

Суочавање са дефицитом радне снаге

Шабац је био домаћин првог Регионалног форума послодаваца који организују Национална служба за запошљавање и Привредна комора Србије. На Форуму је учествовало 36 послодавца из Мачванског и Колубарског управног округа, као и 11 социјалних партнера. Било је речи о привредним кретањима на подрују Регионалне привредне коморе, запошљавању особа са инвалидитетом, Национална служба за запошљавање је презентовала како уз њихову подрушку до најбољих кандидата за запошљавање, а успешне приче о регрутовању кандидата изнели су представници компанија “Горење“, “Golden lady”и “Минт“.

Фото: "Глас Подриња"


-Недостатак радне снаге је нешто са чим се свака компанија у Србији сусреће, тако и ми. Највише нам недостају техничарске позиције, са тим се суочавамо тако што гледамо да активно регрутујемо, учествујемо у кампањама, уличним кампањама где представљамо отворене позиције у нашој компанији. Такође сарађујемо са образовним установама и уводимо студенте у нашу компанију, улажемо у њих, држимо различите тренинге и обуке и тако од њих правимо раднике за позиције које су нам потребне. Тренутно запошљавамо и странце због тог недостатка техничарских и инжењерских позиција, али покушавамо да нађемо раднике и у нашој земљи и даих задржимо овде. Када препознамо нечији квалитет и улажемо унутар наше компаније у људе они постају наши лојални радници и остају овде, рекла је Јована Солдатовић супервизор за регрутацију компаније “Минт“ у Србији.

Јована Солдатовић, Фото: "Глас Подриња"


Форум је отворио Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање. Како је навео, овакви Форуми се организују из разлога да би се у сусретима са послодавцима информисали о њиховим потребама.

Фото: "Глас Подриња"


-Већ дужи низ година великом броју послодаваца недостају профили који су дефицитарни и на тржишту рада Западне Европе. Углавном су то занатлије у области грађевине, али и радници у области угоститељства и туризма. Када су у питању високобразовани профили, недостају инжењери информатике, грађевине, машинства, електротехнике, али и лекари специјалисти, фармацеути, професори страних језика, математике, физике. Овакве прилике користимо и да послодавцима приближимо неке наше услуге, програме, мере, које можемо да пласирамо ка њима, било да су финансијског или нефинансијког карактера. Недавно смо расписали 12 јавних позива које послодавци и незапослена лица могу да искористе за запошљавање. Тако подстичемо и привредну активност и повећавамо запошљавање. Послодавци су спремни да користе све што нудимо, рекао је Зоран Мартиновић.

Једноцифрена стопа незапослености у Србији
-На подручју ова Мачванског и Колубарског управног округа има око 20.500 незапослених лица, али нису сви они спремни да одмах почну да раде, имајући у виду да послодавци имају проблема са проналажењем или одговарајућих профила или недовољног броја запослених који су им потребни. Дуже време се на нивоу Србије одржава једноцифрена стопа незапослености. За последњи квартал прошле године била је 9,1 одсто и то је близу просека земаља ЕУ. Када је стопа незапослености много ниска, то није повољно за послодавце, јер су онда у проблему да нађу одговарајуће кадрове. Имајући у виду сва глобална кретања стање тржишта рада у Србији је стабилно и верујем да ће тако остати и у наредном периоду, навео је Зоран Мартиновић.


На отварању Форума обратио се и градоначелник Шапца Александар Пајић који је истакао да је Шабац пример добре праксе како треба улагати у нова запошљавања. Изнео је податак да тренутно на евиденцији Националне службе за запошљавање Филијале Шабац има 4.032 незапослена са подручја Шапца, што је историјски минимум.

Фото: "Глас Подриња"


-Сигуран сам да Локалним акционим планом који спроводимо у последње четири годинесмо значајно допринели да имамо овако мали број незапослених. Трудићемо се да и у наредном периоду тај број буде још мањи. Крајем 2023. године за 12,22 одсто је смањена незапосленост у односу на децембар 2022. године. Овде су привредници Мачванског и Колубарског округа који ће сигурно дати конкретне предлоге шта још треба да урадимо како бисмо запослили још људи. Град Шабац финансира 12 програма и за то је предвиђено 110 милиона динара у овој буџетској години. Бринемо како о младима, тако и о старијима, који су теже запошљиви и трудимо се да у свим областима одговоримо захтевима тржишта, рекао је градоначелник Пајић.

Љиљана Павловић, руководилац Сектора за чланство у Унији послодаваца Србије навела је да са једне стране постоји дефицит радне снаге, а са друге стране незпослени и да сарадња привреде и НСЗ треба да доведе до проналажења решења и за једне и за друге.

Љиљана Павловић, Фото: "Глас Подриња"


-Сарадња уније послодаваца Србије и Националне службе за запошљавање је од изузетог значаја, посебно са аспекта актуелне тржишне ситуације где постоји евидентан дефицит кадрова на тржишту рада. Са друге стране на евиденцији Националне службе постоје лица која и даље траже посао. Сарадња привреде и институција попут НСЗ је изузетно значајна у смислу препознавања дефицитарних занимања, припрема, обука и мера како би се они који се налазе на евиденцији НСЗ оспособили и вратили на тржиште рада, рекла је Љиљана Павловић.
М.М.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa