Инфо

23. мај 2024.23. мај 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Реч стручњака

Подземни тип наводњавања

Напредовање технологије и у свери пољопривредних производњи као резултат донео је нови тип подземног наводњавања. Резултат ове нове технологије даје устаљеније приносе уз уштеде количина употребљене воде, хемијских заштитних средстава, боља искоришћеност минералних ђубрива. Овај тип наводњавања за сада се показао економски најисплативији, јер подржава све ратарске и повртарске производње
У овим великим осцилацијама климе, да би сачували принос и квалитетан род морамо заливати наше усеве. Системи наводњавања су присутни на нашим теренима показали су своје добре особине посебно систем кап по кап задњих година на кукурузу.

Напредовање технологије и у свери пољопривредних производњи као резултат донео је нови тип подземног наводњавања. Резултат ове нове технологије даје устаљеније приносе уз уштеде количина употребљене воде, хемијских заштитних средстава, боља искоришћеност минералних ђубрива. Овај тип наводњавања за сада се показао економски најисплативији, јер подржава све ратарске и повртарске производње.

Напредак у пруизводњи компезујућих црева за укопавање у земљиште која трају дужи низ година, омогућава брзу исплативост инвестиције као и смањење количине воде за добијање максималних приноса.

Фото: Canva


У однсу на систем кап по кап где положена црева могу сметати у појединим агтротехничким радњама, подземна црева су трaјно укопана и потребну влагу дају у зони корена, тако да су губитци минимални, смањује се и број сати ангажованости радне снаге која је у дефициту на терену.

Ђубрива се овим системом додају много ефикасније у потребним количинама и у право време. Доста хемијских средстава заштите имају бољу ефикасност уношењем овим путем.

Стручна лица из области мелиорација на терену у зависности од типа земљишта,нагиба терена, усева који ће се гајити, издашности бунара и низа других чињеница одређује тип капаљки, дебљину црева као и дубину полагања система. Проблем промене климата препознала је и ФАО организација која је са Европском организацијом за пољопривреду донирала машину за полагање система поземног наводњавања ПССС Шабац. Тренутно се спремамо за прављење огледа по општинама Шапца да би произвођачи могли видети добробит оваквог типа наводњавања.

Потенцијални произвођачи морају упознати и потенцијалне агроекономске користи овога система наводњавања:
1. Незнатни губици воде, врхунска прихрана и јефтинија заштита
2. Велика ефикасност у оптималном обезбеђењу раста и развоја биљке (без стресно)
3. Све производње обухваћене
4. Ефикасна борба са коровима
5. Руковање системом једноставно
Економски показатељи:
1. Стабилан род и добар квалитет плода
2. Мала потрошња воде у зависности од културе и до 50 посто
3. Трајање система 5-20 година
4. Мали утрошек енергије и машина
Мане:
Не препоручује се на теренима са лошим квалитетом воде, брже се засољавају земљишта што је велик проблем.


Кисела и слана изворишта су иначе велики проблем у наводњавању али решив. Драги произвођачи промене су видљиве пробајте на мањим површинама уз контролу квалитета воде како би нашли решење за настале проблеме.
Дип.Инг. Јован Сушић ПССС Шабац

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa