Инфо

6. јун 2024.6. јун 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

СУДАНСКА ТРАВА

Коме и како користи

Крма суданске траве може се користити у зеленом стању за исхрану стоке или као сено или као силажа. Захваљујући јаком кореновом систему добро подноси сушу и високе температуре. Повољно реагује на наводњавање али не подноси ниске температуре. Успева и на слабије плодним земљиштима али не и на тешким , подводним, киселим и песковитим. Даје два, а у повољним годинама и три откоса крме у току вегетације
Суданска трава је једногодишња веома значајна крмна биљка. Расте у висину до 2 м, бокори се и има доста лисне масе, стабло се завршава етажном метлицом .Бокорењем може се добити 10-20 бочних стабала.
Крма суданске траве може се користити у зеленом стању за исхрану стоке или као сено или као силажа. Захваљујући јаком кореновом систему добро подноси сушу и високе температуре. Повољно реагује на наводњавање али не подноси ниске температуре. Успева и на слабије плодним земљиштима али не и на тешким, подводним, киселим и песковитим. Даје два, а у повољним годинама и три откоса крме у току вегетације.

Као добри предусеви сматрају се легуминозне биљке, стрна жита, окопавине. Ако се сеје као накнадни усев, онда може доћи и после перка, крмне уљане репице, сточног грашка или грахорице. Ако се сеје као пострни усев онда се предусев мора скинути до средине јуна. Такви предусеви могу бити рани кромпир, рани купус, људски и сточни грашак ...

Као главни усев сеје се у другој половини априла , као накнадни у току маја и као пострни на крају јула. Сеје се густоредо на растојању од 20 цм на дубини од 2 – 3 цм са 20 – 30 кг/ха семена


За главни усев обраду земљишта треба почети у октобру на 30 – 40 цм, а у пролеће обавља се површинска припрема земљишта. Уколико се суданска трава заснива као накнадни или пострни усев, онда се орање изводи плитко на 25 цм., и одмах приступа површинској припреми земљишта.

Суданска трава се ђубри и стајњаком и минералним хранивима, 30 т/ха стајњака и 100 – 140 кг/ха Н, 60 – 80 кг/ха П, 70 – 80 кг/ха К .

Стајњак и 2/3 ПК уноси се под основну обраду а остатак П и К заједно са 1/3 Н предсетвено а остатак Н у виду прихране после сваког откоса.

Као главни усев сеје се у другој половини априла , као накнадни у току маја и као пострни на крају јула. Сеје се густоредо на растојању од 20 цм на дубини од 2 – 3 цм са 20 – 30 кг/ха семена.

Уколико се појави покорица поваља се ребрастим ваљком.

Прихрана се обавља када биљке добију неколико листова и то после сваког откоса азотним ђубривима.
Саветодавац за ратарство ПССС Шабац Светлана Златарић

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa