Инфо

23. мај 2024.23. мај 2024.
Фото: ОВС

Фото: ОВС

УНАПРЕЂЕН СИСТЕМ ЗАШТИТЕ И СПАСАВАЊА

Спремнији за елементарне непогоде

Република Србија суочила се у мају месецу 2014. године са катастрофалним поплавама, узрокованим обилним падавинама. Ванредна ситуација проглашена је у почетку у пет градова и 14 општина, а од 15. маја до 23. маја била је на снази на целој територији наше земље.

Током мајских поплава поплављен је велики број кућа, а водопривредни и системи снабдевања електричном енергијом били су угрожени. У неколико области, посебно у западном делу Србије велика количина падавина изазвала је активирање клизишта и одрона, поготову у Бајиној Башти, Крупњу и Малом Зворнику, где су многе куће и путеви уништени и оштећени.

Фото: ОВС


Након ове природне катастрофе извучене су поуке. Умногоме је унапређен систем заштите и спасавања након тога. Обновљени су објекати, куће, урушени мостови, путеви, извршена комплетна асанација терена. Подизани су и узвишени насипи који су били критичне тачке у време тих поплава. Много је и значајније улагано у чишћење и продубљивање канала, водотока другог реда, река, речица. Подизани су субјекти и снаге заштите и спасавања у смислу људства, опреме, технике.

За теририторију Мачванског управног округа поред професионалног састава јединица које су у оквиру Министарства унутрашњих послова и Војске Србије, сада су обучене и Специјализоване јединице Цивилне заштите и то за гашење пожара се састоји из два вода, који укупно броје по 39 чланова са општом резервом.

Поред ова два вода на територији Мачванског управног округа постоји још један вод за прву помоћ и збрињавање који броји 39 припадника и једно одељење за спасавање на води и под водом који броји 13 припадника. Сва три вода су прошла основу обуку, док је за одељење за спасавање на води и под водом у наредном периоду планирана да се одржи основна обука.


Што се тиче локалних самоуправа на територији Мачванског управног округа, оне су у обавези да формирају једнице цивилне заштите опште намене и специјализоване јединице цивилне заштите за узбуњивање.

Фото: ОВС


Озбиљну улогу на територији Округа добијају и добровољна ватрогасна друштва којих сада има пет. Што се тиче Града Шапца – за територију овог града су формирана ДВД „Грушић“ који броји 40 припадника од којих је 30 обучено и опремљено и ДВД „Прњавор“ где је обучено и опремљено 10 припадника. На територији града Лозница имамо ДВД „Видојевица“ Лешница, која броји око 40 припадника, као и ДВД „Лозница“ која броји 20 обучених и опремљених припадника. Још на териорији нашег Округа постоји и ДВД „Мика Витомировић Галама“ Богатић који броје 20 обучених припадника.

Све ове снаге на располагању су сада командантима штабова за ванредне ситуације и могу се активирати у случају елементарних непогода и других несрећа, па се може закључити да се грађани дефинитивно могу осећати безбедније и сигурније.
М.М.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa