Инфо

23. мај 2024.23. мај 2024.
Фото: ПССС

Фото: ПССС

Plum pox virus

Вирус шарке шљиве

Вирус шарке шљиве представља економски најзнајчајније обољење ове воћне врсте. Поред шљиве јавља се и на другим коштичавим воћним врстама, као што су бресква и кајсија. Домаћа сорта шљиве Пожегача је због високе осетљивости на овај вирус, готово искрчена на нашим просторима. Један од најштетнијих симптома код Пожегаче је превремено опадање незрелих плодова тако да често опадне и преко 70% заметнутих плодова.

У Србији је присутно много заражених стабала коштичавих воћних врста, тако да је готово немогуће гајити ову сорту шљиве. Уколико би се засадиле здраве саднице, током четворогодишњег периода након ког Пожегача почиње да плодоноси, вирус би готово сигурно био интродукован у засад биљним вашима са заражених стабала. Остале врсте шљиве су толеранте на ово обољење, што значи да се симптоми јављају само на листу. Значај вируса шарке шљиве на брескви и кајсији је далеко мањи.

Фото: Canva


Симптоми на осетљивим сортама могу се јавити на листу и плоду. На листу се уочава мозаик, смена хлоротичних и зелених зона, често са уочљивим прстенастим пегама. На плоду шљиве јављају се улегнуте линије и бразде које се удубљују у мезокарп. Такви плодови превремено опадају. Код толерантних сорти симпртоми се јављају само на листу. Код бреске и кајсије симптоми су слични, с тим што се код кајсије симптоми могу јавити и на коштици у виду карактеристичне прошараности.

Сузбијање се своди на производњу здравог, сертификованог садног материјала. Током вегетације неопходно је сузбијати биљне ваши као векторе овог вируса. Сузбијањем ваши могуће је смањити бројност популације, међутим није могуће спречити њихову векторску улогу. Као мера заштите препоручује се и крчење заражених стабала.
Даница Живановић Дипломирани инжењер фитомедицина Саветодавац за заштиту биља, ПССС Шабац

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa