Инфо

21. јун 2012.21. јун 2012.
СВЕ ВЕЋИ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД МЕЛАНОМА

ОПРЕЗНО НА СУНЦУ

У сусрет одморима, људи се неопрезно излажу Сунцу. Сунчеви зраци могу довести до појаве опекотина, превременог старења и могу бити главни фактор ризика за настајање меланома
Према речима стручњака, једна од одлика меланома, због које је на лошем гласу, јесте његово непредвидљиво понашање. Његово рано откривање и правовремена хируршка интервенција омогућава излечење у 90 одсто случајева.
- Колико год једна особа била неосетљива на сунце и имала добар пигмент коже поцрвенеће. Особе светлије пути пре изгоре и дуже им трају штетни ефекти. У последње време евидентан је пораст броја особа алергичних на сунце. Поред максималне заштите, њихово лечење захтева и антиалергијску терапију. Превенција је веома важна и зато треба обратити пажњу на симптоме, као што су крварење, црвенило, бол, свраб. Свака промена на кожи може се отклонити, каже дерматовенеролог др Слађана Алексић из ординације „Дерма Центар“.
Услед честог излагања сунцу, јављају се соларне пеге, које се не могу отклонити. То је први знак да треба бити обазрив. Уколико се нагло поцрни кожа добија опекотине. После тога ољушти се и боја спада. Због тога боље је сваки дан постепено се сунчати јер је та боја постојанија. Младежи захтевају посебну бригу. Треба их мазати мало дебљим слојем креме.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa