Инфо

14. новембар 2024.14. нов 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Крајње је време за кисељење купуса

Кад се остави купус, зима може да почне

Иако се укисељене главице купуса и рибанац могу купити на пијацама и маркетима, многи ипак више воле да их сами припреме
Остављање зимнице у већини домаћинстава завршава се тек када се напуни буре за кисељење купуса. Идеално време је средина октобра месеца како би лиске за сарму биле спремне до почетка периода слава, али није касно ни у новембру нарочито ако температуре не падају у минус.

Фото: "Глас Подриња"


Цена купуса на шабачком Кванташу креће се од 60 до 80 динара за килограм. Понуда је добра па се тако могу пазарити различите сорте. Најтраженије су „потомак“, домаћи „мелез“ и „футошки“. Купци углавном купују на џак или кутију, у просеку од 40 до 60 килограма.

Фото: "Глас Подриња"


Укусан и здрав, извор витамина Ц
Било да се користи за сарму, подварак, прокуле, као салата, или се пије његов расол, кисели купус једна је од најздравијих намирница. Неизоставни је део славске трпезе, нарочито посне.

Главице купуса споља очистити, издубити корен и у шупљину насути со. Ређати у буре и залити посољеном водом. Између главица неке домаћице стављају рибанац у кеси која је избушена да би се укиселио. Одозго све треба притиснути како би цела количина у бурету била под водом. Прве две недеље претакање сваки или сваки други дан. После тога на две недеље. Кисељење купуса обично траје око четири недеље, у зависности од температуре.


1. начин: килограм соли на 30 кг купуса
2. начин: на 40 литара воде 1,6 кг соли
3. начин: 3-5 процената соли од количине воде



- Кад имам киселог купуса, лако ми је смислити кад понестане идеја шта ћу да спремам за ручак. Савијем сарму, сви је воле, а ја не морам да кувам наредна два дана. Што се више подгрева, некако и укуснија буде – објашњава Јелена И.

Фото: "Глас Подриња"


- Ове године је мало јача цена али није страшно. Пазарили смо 43 килограма, од две сорте по кутију. Остављамо у буре за сарму и једну мању канту за рибанац. Осим лиски за сарму, користимо кисели купус и као салату, сви у кући волимо а и здрав је, пун витамина - прича један од купаца док пакује кутије.

Фото: "Глас Подриња"


- Бирам главице које су средње величине, да нису превише лагане а ни претешке. Не смеју бити зелене али ни презреле, види се то одмах. Најбоље откинути парче лиске и пробати, не сме да буде љуткаст. Нас је двоје, па нам не треба много, двадесетак килограма, таман да стигне за славу и кување прокула током зиме. Нећу га данас остављати, треба да одстоји дан, два па тек онда да се ставља у буре – показује на џак који је купио старији Шапчанин.

Фото: "Глас Подриња"


Бирам главице које су средње величине, да нису превише лагане а ни претешке. Не смеју бити зелене али ни презреле, види се то одмах. Најбоље откинути парче лиске и пробати, не сме да буде љуткаст


Рецепата за кисељење купуса има више него врста и свака кућа има неки свој начин за добијање „таман колико треба киселог“, „баш колико треба сланог“ и „не зна се да ли је укуснији или лакши за савијање“. Обично се разликују у колични соли која се ставља, а искусни кажу да и то зависи од врсте купуса. Основни рецепт препоручује да се размера соли односи на количину поврћа док други саветују одређивање количине соли у односу на величину бурета односно његову запремину.
С.Г.

Најновији број

24. април 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa