Инфо

5. децембар 2024.5. дец 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Благодети утицаја на здравствено стање, психичке, физичке и духовне способности

Пост побољшава опште стање организма

Пост представља редуковање количине и врсте хране a карактеристичан је за све вероисповести. У нутритивном смислу, одличан је за детоксикацију организма
Верници Српске православне цркве 28. новембра почели су овогодишњи Божићни пост, који ће трајати 40 дана до Бадњег дана, 6. јануара 2025. године. Приликом поста, верници се спремају за прославу Божића, једног од највећих хришћанских празника, што подразумева молитву, добра дела и чишћење душе кроз позитивне мисли и храну. Нутриционисти наглашавају бројне бенефите оваквог начина исхране.

„Уведите нова јела у свој свакодневни јеловник, не дозволите да понављањем јеловника доведете до монотоније оброка, а самим тим и до осиромашења нутритивног састава јеловника. Један од основних принципа правилне исхране је разноврсност, зато будите маштовити приликом припреме јеловника. Не дозволите да дође до нутритивних дефицита током поста.“


-Током поста одстрањују се токсини из тела и стварају услови за разградњу патолошких наслага у телу (депозити масти, масне наслаге у крвним судовима). Чишћењем организма стварају се услови за обнову оштећених ћелија новим, чиме се постиже регенерација ткива и продужетак животног века. Пост нам даје наду у излечење, подстиче повољан метаболичко - хормонски профил у организму – наводи Данијела Цвејић, нутрициониста-дијететичар.

Фото: "Глас Подриња"


Нутриционисти истичу да је нашем организму потребан правилан однос градивно - енергетских материја, као и витамина и минерала.

-Изузетно је важно да наше ћелије имају довољно беланчевина, јер оне су потребне за производњу хормона које контролишу различите функције организма као што су раст, полни развој, брзина метаболизма. Велику предност у погледу синтезе серотонина, хормона среће има вегетеријанска исхрана, односно исхрана у посту. Зато, током духовног поста долази до духовног раста, ствара се осећање блаженства и среће. По стварању триптофана који нам помаже да постигнемо осећај задовољства, нарочито се истиче тофу сир, семе бундеве, сунцокрета, сусам, бадем, пасуљ. Веома је важно да током целог дана одржавамо сталан ниво шећера у крви. Током поста конзумирамо доста поврћа, воћа, целовитих житарица, а избегавамо намирнице које су извори брзо ресорбујућих шећера - кондиторски производи, тестенине, пецива од белог брашна, те на тај начин избацујемо намирнице које нам нагло подижу ниво шећера у крви и изазивају повећано лучење инсулин - хормона који регулише ниво глукозе у крви. Оваквим начином исхране немамо успоне и падове енергије, а када је ниво шећера у крви стабилан, тело престаје да складишти масноће. Стога, пост побољшава опште стање организма, а усклађеност уноса угљених хидрата током дана помаже нам да превентивно делујемо на појаву инсулинске резистенције, а самим тим и дијабетеса. Током поста уносимо доста целовитих житарица, поврћа, воћа, рибе, зрневља, орашастог воћа, све то доводи до смањена уноса масноћа, а бенефит осећају наши крвни судови, те на овај начин штитимо кардиоваскуларни систем – наглашава нутрициониста.

Фото: Pixabay


Црквена правила налажу да се у току целог Божићног поста, који је иначе „блажи“ од Васркшњег и Великогоспојинског, не једу месо, „бели мрс“ и јаја. До 30. децембра понедељком, средом и петком пости се на води, уторком и четвртком на уљу, а суботом и недељом на риби, а од 31. децембра до Бадњег дана понедељак, среда, петак на води, а уторак, четвртак, субота и недеља на уљу. На Бадњи дан се не употребљавају ни уље ни вино, већ се обавезно пости „на води“.
С.Г.

Најновији број

24. април 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa