Инфо

4. октобар 2012.4. окт 2012.
ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ АЛЕКСАНДАР ИЛИЈАШЕВИЋ, ГОВОРИ ЗА „ГЛАС ПОДРИЊА“

КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА

Обиље природних услова за производњу јефтине енергије. Привреда у колапсу. Оживети повртарство. Неопходна хладњача. Вода је извор живота и решавање проблема доступности и обраде бадовиначке земље, на левој обали Дрине
На дужност председника Скупштине општине Богатић, Александар Илијашевић, дошао је пре три месеца, док је први човек своје месне заједнице Бадовинци, мало више од годину дана. Претходно је 22 године радио у Ветеринарској станици Богатић.
Богато животно искуство и домаћински рад, настоји да примени и у новој улози. Прво нас је интересовало, колико успешно?
- Мислим да се већ сада осећа побољшање у раду општинског парламента. Посебно ми је драго што у раду учествује већи број одборника, како владајуће коалиције тако и опозиције. Радује ме што су дискусије конструктивне. Настојаћу да седницама обавезно присуствују директори Јавних предузећа и начелници Управе, како би одборници могли да брзо добију одговоре на питања која их занимају, а она су углавном из делокруга рада, ових институција. Настојим да исти аршин примењујем на све дискутанте, каже Илијашевић.
Какво је стање у привреди?
- Привреда нам је већ дуже времена у колапсу. Некадашња наша најразвијенија предузећа, као што је Млинска индустрија, Први мај, Оглед, Фабрика пластике, не раде или раде смањеним капацитетом и с много мање радника. И због тога нам је запошљавање у приоритету.
Имамо доста неискоришћених природних ресурса за производњу драгоцене енергије. Она нажалост нису у оптицају због недостатка сопствених средстава. Шансе за иностране инвеститоре и заједничка улагања су у овој локалној самоуправи велике. Уверен сам да ће коначно, јефтина геотермална енергија из утробе плодне мачванске земље, бити искоришћена.
Знамо да је вода извор живота и наша велика развојна шанса. У плану је и проширење градског водовода, према Клењу и Бадовинцима. Потенцијали и могућност изградње нових бунара, на изворишту у Богатићу су велики и могли би да снабдевају далеко веће подручје. Надам се да ће до тога и доћи, првенствено имајући у виду значај воде за све живе створове.
Мачва је изразито пољопривредни крај. Надамо се да у пројекцији будућег развоја то неће бити занемарено?
- Ни у ком случају. Мачванска земља је у појединим атарима, најбоља на свету. И уопште је квалитетна. То је одавно познато и уверен сам да никада неће бити изгубљено из вида. Напомињем да у овој општини преовлађује ситан посед. Неке статистике говоре да десет и по хиљада домаћинстава, располажу у просеку са око три хектара обрадивих површина. Удруживање ратара, готово је неминовност, а не треба потценити ни велике могућности мачванског сточарства. То је уосталом најбоље уочљиво и годишњом производњом товљеника и јунади која није мала. У откупу, овде је присутна елита кланичне индустрије Србије. Нађе се ту и доста шпекуланата, који би брзо да зараде на плећима сељака.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa