Инфо

18. октобар 2012.18. окт 2012.
ШАБАЦ МОЈЕ МЛАДОСТИ

ПРВЕ КОЊИЧКЕ ТРКЕ У ШАПЦУ

Још пре Првог светског рата Шабац је био познат по организовању коњичких трка. Коло јахача „Кнез Михаило“ основано је 23. априла 1888. године. То је први коњички клуб основан у Србији. Већ идуће године б. децембра 1889. године почео је да излази лист „Витез“. Оснивач и први уредник „Витеза“ био је Милосав Куртовић. Стални сарадници били су Владимир М. Јовановић и Милорад Деспотовић. Од седамнаестог броја лист се штампа у Београду. Лист је био орган свих коњичких клубова у Србији. У почетку лист је излазио три пута месечно а касније два пута. Може се констатовати да је „Витез“ био први спортски лист не само у Шапцу већ и у Србији.
Из мог биолошког интернета још нису избрисана сећања на коњичке трке на Шабачком хиподрому који се налазио иза „Мачвиног“ игралишта. Трке су биле галопске и касачке. Понекад би се појавиле и сулке (специјалне лаке двоколице). Памтим да је често на путу Шабац-Јевремовац на сулкама возио син чувеног трговца Жарко Гашић. Био је правник, адвокат а једно време и директор Београдског Хиподрома.
Посебно су ми остала у незабораву гостовања чувених Кубанских козака. Пре почетка галопских и касачких трка, у програму су учествовали и руски Кубански козаци са Кубана. Били су то емигранти после Октобарске револуције. Нису становали у Шапцу, али су понекад на својим коњима и класичном оделу са реденицима преко груди учествовали у програму са вежбама. У току галопске трке изводили су разне вежбе: стајали на седлу или дубили на глави, провлачили се испод коња и махали сабљама као да се боре са непријатељем. То се звало волтижовање или на руском џигитовке.
Ето све ми је то у свежем сећању моје младости које ни десета деценија живота није прекрила заборавом.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa