Инфо

6. децембар 2012.6. дец 2012.
УЗГОЈ СВИЊА У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

СВАКО МОРА НАЋИ РАЧУНИЦУ

Лоши услови условили смањење броја товљеника у Мачванском округу. Дирекција за пољопривреду настоји да у оквиру својих могућности помогне сточарима. „Протеинка“ представила најновију палету својих производа за исхрану свиња и обећала повољне услове набавке
На територији Града Шапца годишње се произведе око 160.000 товљеника. Међутим, иако је подручје Мачванског округа, а пре свега шабачки и богатински крај надалеко познат по традицији и квалитету узгоја свиња, свеукупна економска ситуација и климатске промене и овде су однеле свој данак. Број стоке се смањио, а сточари више него икад забринути да ли ће са прехраном “прегурати“ зиму.
-Откупна цена меса је лоша. Дошла је испод 200 динара, што је за нас произвођаче у овој сушној години када је кукуруз тотално подбацио, а соја достигла цену од 90 динара неисплативо. Или смо на нули или на губитку. Наши производни капацитети су око 500-600 товљеника. Ове године смо смањили број крмача са преко 50 на 40 комада. Храна је скупа и нема је довољно - истиче одгајивач свиња из Мачванског Причиновића Радован Мићановић.
Са тим да је ово изузетно тешка година за пољопривреднике слаже се и произвођач Вољен Ковачевић из Табановића, који такође тврди да цена откупа не подмирује трошкове производње, те да је ово за сточаре изузетно тешка година.
-Цена је ниска, нема никакве акумулације, недостаје хране. Ситуација је јако лоша, каже Ковачевић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa