Инфо

20. децембар 2012.20. дец 2012.
ДЕСЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ФИЗИКСА

И БИ СВЕТЛОСТ И БИ ФИЗИКА

Прошле среде, у оквиру програма посвећеног дану Средње медицинске школе, предавањем под називом „Искорак ћилибара“ обележена деценија рада секције „Физикса“
Необични, иновативни, другачији од других. Друштво љубитеља науке, осмишљено са циљем њене популаризације пре свега вршњачким подучавањем. Отворени за све не само за одабране. Муњевит скок од још једне од школских секција до „градског бренда“. Тако би у најкраћим цртама могли описати „Физикси“, који су прошле среде заокружили деценију трајања. Том пригодом, у просторијама Средње медицинске школе „др Андра Јовановић“ у Шапцу, за све пријатеље и поштоваоце овог „надалеко познатог друштва“ уприличено је предавање сачињено од ретроспективе десетогодишњег трајања.
- Пре десет година са тадашњим фармацеутима сам одлучила да уредимо кабинет физике, извршимо класификацију наставних средстава и почнемо да се бавимо науком на другачији, популаран начин. У почетку нисмо излазили на сцену, али смо већ те исте године урадили пано о светлости и одлучили да украсимо хол школе. Следеће сезоне отпочињемо сарадњу са школским часописом „Медикус“ која се временом показала као врло плодотворна. Већ 2004. године смо направили прво јавно предавање, а 2006. добијамо позив да учествујемо на фестивалу науке „Златни венац“. Управо то појављивање у јавности нас је „лансирало“ у жижу интересовања у граду, те смо након тога били присутни у Ноћи музеја, Чивијашком карневалу - рекла је професорка физике и оснивач „Физикса“ Татјана Марковић Топаловић, и напоменула да је друштво рано уочило чињеницу да непопуларни називи предавања одбијају децу, тако да не чуди податак да су најпопуларнији чланци и програми били: „Клима ли се клима“, „Живот уз свећу нећу“ и „Мала дневна физика“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa