Инфо

10. јануар 2013.10. јан 2013.
ГОДИНА ЗА НАМА

ИЗБОРНА И ОЛИМПИЈСКА

Слике које су стизале из света 2012. нису биле сјајне. Хиљаде људи изгубило је животе у природним катастрофама, грађанском рату у Сирији, обрачунима нарко кланова у Мексику и верским сукобима у Нигерији. Годину у Србији су обележила хапшења “великих риба“, као и избори на свим нивоима. У Шапцу је одржано неколико великих концерата, а највише се причало о политици
Први дан 2012. године био је уједно и почетак другог мандата Бан Ки-Муна на месту генералног секретара Уједињених нација. Сутрадан је умро Киро Глигоров, први председник самосталне Македоније. У јануару се породила једна од највећих светских музичких звезда, Бијонсе Ноулс. Поред тога што је половина спрата болнице била резервисана само за њу, она и њен супруг репер, Џеј Зи покушали су судски да заштите име своје кћерке Блу Ајви. То им, међутим, није пошло за руком. Јануар је обележило и потонуће луксузног италијанског крузера Коста Конкордије. Живот је изгубило 32 људи. За несрећу је оптужен капетан Франческо Скелетино, који је од медија добио надимак „Капетан Кукавица“. Касније током године забележено је још неколико бродолома, са много већим бројем жртава, међутим ни један није изазвао толику пажњу јавности јер су на њима углавном били путници из земаља “трећег света“
Фебруар је почео трагедијом у Египту, када је на фудбалском стадиону погинуло више од 70 људи. Средином месеца у кади хотелске собе пронађена је мртва Витни Хјустон. Најнаграђиванија женска музичка звезда умрла је од коктела дроге и лекова. Крајем фебруара одржана је 84. додела Оскара. Филм Артист је проглашен за најбољи, док су награде за најбољег глумца и глумицу припале Жану Дежардину и Мерил Стрип. Ипак, данима касније много више се причало о Анђелини Џоли која је испод хаљине поносно показивала своју сабласно мршаву десну ногу.
Почетак марта обележили су председнички избори у Русији. Владимир Путин је победио убедљиво, са преко 60 одсто гласова. У Швајцарској је одржан референдум. Грађани су се, такође убедљиво, изјаснили да не желе ““ дужи одмор! У Швајцарској се пар дана каније догодила и велика несрећа када је Белгијски аутобус ударио у зид тунела. Превозио је ученике који су се враћали са зимског одмора. Од 28 погинулих 22 су била деца. У дому за стара лица у Немачкој у 92. години умро је Џон Демјанук. Овај некадашњи чувар нацистичког логора у Пољској нешто раније проглашен је кривим за смрт скоро 28.000 особа. Последње седмице марта успешно је обављена најсложенија трансплантација лица једном тридесетседмогодишњем Американцу. Уз ново лице пресађени су му и језик, зуби и вилица. У тиму од пет лекара који су извршили операцију налазио се и доктор пореклом из Србије. Претпоследњег дана марта у Америци је извучен највреднији лото тикет икада. Награду од чак 640 милиона долара поделиле су три особе. Истог дана, једна од највећих НБА звезда, Денис Родман, прогласио је банкрот.
Средином априла у Македонији, у близини Скопља, убијена су четворица младића од 18 до 20 година и рибар. Нешто касније, за овај злочин поднета је оптужница против шесторице Албанаца, који су осумњичени за тероризам. У Бразилу су ухапшени човек, његова жена и љубавница који су убијали жене, јели их, и од њиховог меса правили пите које су продавали комшијама. Ово су радили како би „очистили своје душе“, а ухапшени су када је полиција пронашла књигу у којој је канибал до детаља описао детаље злочина. Доводе се у везу са нестанком осам жена. Средином априла почело је суђење Норвежанину Андреасу Брејвику. Он је признао убиство 77 особа, али је изјавио да је то урадио у самоодбрани. Психијатри су га прогласили ментално урачунљивим.
Почетак маја за љубитеље фудбала сигурно је обележио рекорд Лионела Месија. Он је прво 2. маја хет-триком са постигнутих 68 голова у једној сезони оборио рекорд Герда Милера из сезоне 1972/73. Три дана касније, играч Барселоне и аргентински ререзентативац, постигао је још 4 гола на једној утакмици и тако поправио рекорд. Првих дана маја и једна слика је оборила рекорд, једна верзија „Крика“ Едварда Мунка продата је за 119,92 милиона долара и тако постала најскупље дело икада продато на некој аукцији. Социјалиста Франсоа Оланд постао је званично председник Француске, пошто је у другом кругу победио дотадашњег првог човека ове земље, Николу Саркозија. Средином маја, у шездесетосмој години, умрла је америчка диско звезда, добитница пет Греми награда, Дона Самер. Финале Лиге шампиона одржано је 19. маја у Минхену. После извођења пенала Челзи је победио Бајерн 4:3. Регуларни део утакмице завршен је 1:1. Талибани су у једној школи у Авганистану отровали више од 120 девојчица, са циљем спречавања школовања женске деце. Случај канибализма забележен је и у Кини. Један човек је ухапшен под сумњом да је десетак дечака и младића убио, а њихово сушено месо продавао на пијаци.
Другог дана јуна свргнути египатски председник Хосни Мубарак осуђен је на доживотну затворску казну. Истог дана почела је четвородневна прослава „дијамантског јубилеја“ краљице Елизабете, односно 60 година њене владавине. Десетак дана касније и бивши председник Туниса, Бен Али, у одсуству је добио доживотну робију. У Египту је у другом кругу председничких избора победио кандидат Муслиманског братства Мохамед Морси. На радост многих жена, један од најпожељнијих глумаца данашњице, Џони Деп, у јуну је званично објавио да се после 14 година брака разводи од француске глумице Ванесе Паради. Одмах потом њиховим путем су пошли и Том Круз и Кејти Холмс, који су ставили тачку на свој шест година дуг брак. Од 8. јуна до 1. јула одржано је Европско првенство у фудбалу у Пољској и Украјини. Шпанија је у финалу убедљиво победила Италију са 4:0 и тако постала прва екипа која је успела да одбрани титулу европског шампиона, као и прва екипа која је три пута узастопно победила на великим такмичењима, јер су 2010. победили и на Светском првенству.
Средину јула обележило је велико крвопролиће на премијери филма „Бетмен“ у америчком граду Аурора. Убица је обучен као лик негативца Џокера насумице убио 12, а ранио 59 људи у биоскопској сали. Ухапшен је одмах после напада. Због квара на мрежама у Индији је без струје остало 670 милиона људи.
На Олимпијским играма које су се од 27. јула јула до 12. августа одржале у Лондону учествовало је 10.500 спортиста из 204 земље. Они су се такмичили у 36 спортова, у 302 дисциплине. Највише медаља су освојиле САД - 104, затим Кина ““ 88, па домаћин Велика Британија ““ 65. Српски спортисти освојили су 4 медаље. Злато у теквондоу, сребро и бронзу у стрељаштву и бронзу у ватерполу.
Џулијан Асанж, оснивач сајта Викиликс средином августа добио је азил од Еквадора, у чијој се амбасади у Лондону налази од јуна. Неколико дана касније он се појавио на тераси амбасаде и одржао говор окупљеном народу. Против Асанжа Шведска је расписала потерницу због наводног силовања. Према његовим тврдњама Шведска намерава да га испоручи САД које би му судиле за шпијунажу због објављивања поверљивих информација. Нил Армстронг, човек који је први био на Месецу, умро је 25. августа у 82. години.
Више десетина људи умрло је у септембру у Америци од вируса Западног Нила. Пет смртних случајева забележено је и у Србији. Британску краљевску породицу потресло је објављивање слика принцезе Кејт у топлесу. Свет су, међутим, много више потресли нереди изазвани филмом „Невиност Муслимана“, у ком се, како наводе исламски верници, исмева пророк Мухамед. Филм је изазвао низ антиамеричких протеста на којима су паљене америчке заставе, конзулати и амбасаде, а у Бенгазију, у Либији је убијен амерички амбасадор. Француска полиција привела је, због намештања утакмица и клађења, најбољег рукометаша света Николу Карабатића, његовог брата и српског репрезентативца Младена Бојиновића.
Догађај који је свакако обележио октобар био је скок аустријског падобранца Феликса Баумгартнера са „ивице свемира“. Он је 14. новембра извео скок из стратосфере са 39.000 метара. При овом подухвату оборио је три светска рекорда од којих је један и пробијање границе брзине звука слободним падом. Скок је укупно трајао нешто више од 9 минута. Крајем месеца Карибе и Северну Америку је погодио ураган Сенди. Погинуло је близу 200 људи а процењена штета је око 50 милијарди долара.
На изборима у Америци поново је победио Барак Обама. Сакупио је више електорских гласова од републиканског кандидата Мита Ромнија и тако освојио још један четворогодишњи мандат. Бивши хрватски премијер Иво Санадер 20. новембра осуђен је на 10 година затвора. Проглашен је кривим за ратно профитерство и примање мита.
Иако се 1. април сматра међународним даном шале, севернокорејски научници су, осам месеци касније објавили да су у близини Пјонгјанга пронашли скровиште једнорога. Ово откриће би требало да докаже да је Пјонгјанг био престоница древне Кореје. У децембру је свет остао и без најстарије и без највише жене. Американка стара 116 година умрла је у старачком дому у Џорџији, док је у Кини умрла жена висока преко 230 центиметара. Основна школа у америчком граду Конектикату била је поприште велике трагедије када је један двадесетогодишак убио 20 деце између пет и десет година и 6 наставника. Убица је убио и себе, као и своју мајку која је радила у овој школи. Према сведочењу комшија породица се спремала за најављени смак света куповином оружја и залиха воде и хране. На датум предвиђен за крај света и спот јужнокорејског репера Псаја, Гангам стајл, стигао је до невероватне цифре од милијарду прегледа на Јутјубу. Ипак, 21. децембра апокалипса је одложена до даљњег.
Од сибирске зиме до хапшења тајкуна
На згражавање многих, али и радост једног дела становништва у Србији од првог дана 2012. године омогућена је промена пола о трошку државе. Прва оваква операције изведена је двадесетак дана касније када је један мушкарац постао жена. Средином јануара у селу код Чачка крава је отелила љубичасто теле Милкана. Ова вест је обишла читав свет, а и швајцарска компанија „Милка“ се заинтересовала и одмах послала пакет својих производа. Међутим, наредних дана у Србији, па и региону отељено је још неколико оваквих телади. На жалост, и Милкан је почео да бледи па су га газде убрзо продале. Тринаестог јануара у осамдесетдругој години умро је један од највећих тренера са простора бивше Југославије, Миљан Миљанић. Истог дана тренер фудбалера “Партизана“ постао је Аврам Грант. Одржана су Европска првенства за рукометаше у Србији и за ватерполисте у Холандији. 28. јануар памтиће сви љубитељи спорта у Србији јер су ватерполисти освојили златну, рукометаши сребрну медаљу, а Новак Ђоковић Аустралиа опен. Дан раније, Влада Србије купила је смедеревску железару за динар.
Почетак фебруара обележиле су велике хладноће и снегови. Проглашено је ванредно стање у целој земљи, које је тајало двадесетак дана. Више од двадесет људи је умрло од хладноће, док је у селу Рестелица на Косову у снежној лавини погинуло 10 чланова једне породице. Преживела је само петогодишња девојчица. На естради није било тако црно. Северина се породила, Цеци су скинули „наногицу“, а и министар полиције Дачић је у Бриселу запевао „Миљацку“. Косово је у регионални представљањима поред имена добило звездицу, која је требало да означава резолуцију 1244.
Србија је другог дана марта добила статус кандидата за пријем у ЕУ. Неколико дана касније, на салону аутомобила у Женеви представљен је премијерно нови Фијат 500 л. Његова производња почела је 4 месеца каније у Крагујевцу, а у августу су први аутомобили отишли у Италију. Председница савета за борбу против корупције, Верица Бараћ, преминула је 19. марта.
Пожар који је избио у ноћи између 31. марата и 1. априла у новосадској дискотеци Контраст однео је шест младих живота. Суђење власнику, закупцима и електричару треба да почне ових дана. Борис Тадић је 5. априла себи „скратио мандат“ чиме су створени услови за расписивање избора на свим нивоима.
Избори су одржани 6. маја. У други круг председничких избора прошли су Борис Тадић и Томислав Николић, први са незнатном предношћу. На парламентарним изборима СНС је освојио највише гласова, ДС је била друга, а коалиција око Социјалиста трећа. Пар сати по затварању бирачких места председник СПС Ивица Дачић је изјавио „Можда се у Србији још не зна ко ће бити председник, али се сигурно зна ко ће бити премијер“. Показало се да је био у праву. Суђење Ратку Младићу пред Хашким трибуналом почело је 16. маја. После другог круга председничких избора Томислав Николић је постао председник Србије, а дан касније Синиша Михајловић селектор фудбалске репрезентације. Више него оствареним резултатима Михајловић је пажњу привукао искључивањем Адема Љајића из репрезентације због непевања химне.
Почетком јуна, министар иностраних послова Србије, Вук Јеремић, изабран за председавајућег Генералног секретара Уједињених нација. На локалитету Виминацијум пронађени су скелети шест мамута. Двоје кадета Војне академије је погинуло, а седморо рањено на вежби, од заостале ракете. Крајем месеца, председник Србије Томислав Николић, поверио је мандат за састав Владе лидеру Социјалиста Ивици Дачићу.
Коалициони споразум о формирању парламентарне већине између СНС, СПС-ПУПС-ЈС и УРС потписан је 10. јула. Нова Влада са 17 министарстава изабрана је 16 дана касније. У јулу је одржан и фестивал Егзит на ком су се у 2012. појавили, између осталих и Дјуран Дјуран и Ганс енд роузес.
Динар се у августу нашао на историјском минимуму и вредност евра је премашивала 119 динара. Почела је и истрага у вези пљачке Агробанке која се процењује на око 300 милиона евра. Хапшења у вези са овом афером обављана су све до краја године.
Пет српских параолимпијаца, од укупно 13 колико их је отишло, донело је медаље са Параолимпијских игара у Лондону које су се одржале у септембру. Организованог дочека за спортисте који су донели 2 златне и 3 сребрне медаље није било. Укинуто је међународно надгледање независности Косова. Томислав Николић одржао је говор у Уједињеним нацијама. Председник Србије са говорнице се обрати као трећи, одмах после председника Бразила и САД.
Парада “Поноса“ поново је забрањена почетком октобра. Почео је попис пољопривреде, први од 1960. године. Дража Михаиловић је званично проглашен мртвим. Премијер Србије састао се у Бриселу са Хашим Тачијем. Изостало је руковање. Док је Дачић на рецеру имао значку у виду заставе Србије, Тачи је имао обележје Косова. Дачић је приметио да је његова “значка већа“. Крајем месеца подигнута је оптужница за злоупотребу службеног положаја против бившег министра за заштиту животне средине и просторног планирања Оливера Дулића.
После открића да Мишковић стоји иза власништва дневног листа Прес, овај бизнисмен се повукао, а новине су престале да излазе у штампаном издању. У размаку од неколико новембарских дана Хашки трибунал је ослободио прво оптужене за акцију Олуја, хрватске генерале Готовину и Маркача, а затим и бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја. У оквиру борбе против корупције приведен је и бивши министра пољопривреде. Саша Драгин се сумњичи за злоупотребу службеног положаја и још увек се налази у притвору. Од 25. новембра Драган Ђилас је нови председник Демократске странке.
После Европског првенства за рукометаше, Србија је била домаћин и најбољим европским женским рукометним селекцијама. Златну медаљу освојиле су Црногорке док је репрезентација Србије стигла до 4. места. Децембар у Србији свакако је обележило хапшење највећег домаћег тајкуна Мирослава Мишковића, његовог сина Марка и више пословних сарадника. Они се сумљиче за махинације при приватизацијама путарских предузећа.
Једни певали други компоновали
Шапчани су у фебруару до Кленка могли пешице преко залеђене Саве, први пут после 1984. године. Упркос упозорењима да је то што раде опасно, десетак Шапчана направило је стазу кроз снег на залеђеној реци.
Средином априла улицом Владе Јовановића још једном је одјекнула експлозија аутомобила. Сувозач је после неколико дана подлегао повредама. Здравко Чолић је 28. априла после 11 година на шабачком Хиподрому одржао концерт пред 10.000 људи.
После избора одржаних у мају у Шапцу је власт остала непромењена. Највише гласова освојила је ДС, други су били Напредњаци а трећи УРС. На хиподрому је наступио и Аца Лукас.
Последњи у низу концерата одржаних на овом простору у јуну је имала Сека Алексић.
Токо шест августовских вечери, одржан је десети по реду ШЛФ. Публика је имала прилику да чује између осталих: Канду, Коџу и Небојшу, Пекиншку патку, Дубиозу колектив, Ван Гог, Дарквуд даб и Хладно Пиво.
Септембар је обележила победа “Мачве“ над “Партизаном“ 2:1 на пријатељској утакмици одиграној у Шапцу.
Парни ваљак је у октобру наступио у “Зоркиној“ хали.
Целу јесен у Шапцу се причало о прекомпоновању власти по угледу на републичку. Упркос најављиваним променама, као резултат је дошло до цепања УРС и најаве формирања нове странке Западна Србија.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa