Инфо

10. јануар 2013.10. јан 2013.

ПРОТЕКЛА 2012. И ПЛАНОВИ ЗА 2013. У ШАБАЧКИМ ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Туристичка организација Шабац
Поред традиционалних дешавања као што су “Руже Липолиста“, Међународни пливачки маратон, Чивијада и карневал, протеклу годину обележиле су и нове манифестације попут Вечери куповине, Сајама моде. Туристичка организација Шапца, током 2012. узела је учешће и у организацији шабачког Мото скупа. Током 2013. године потрудићемо се да све ове догађаје унапредимо, подигнемо на што виши ниво и њиховим садржајем привучемо још већи број гостију у Шабац ““ истакао је директор ТОШ Драгојло Лазић.

Јавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем
Највећа инвестиција у протеклој години када је реч о централним градским улицама је комплетна реконструкција Кајмакчаланске. Овде је сређена водоводна и канализациона мрежа, реконструисана јавна расвета, постављен нов тротоар. Потом, комплетна реконструкција је урађена у првом делу Владе Јовановића, првом делу Вука Караџића. Улица Проте Смиљанића добила је нов тротоар са леве и паркинг простор са десне стране. Као и годинама у назад, сарадња са нашим суграђанима је била одлична, па смо по моделу “два на динар“ пресвукли осам улица у Касарским ливадама асфалтом, наставили са проширењем јавне расвете на сеоском подручју, изградњу и реконструкцију спортских терена. Да би изашли у сусрет свим инвеститорима који редовно или пре рока измирују своје обавезе приликом уплаћивања накнаде за коришћење грађевинског земљишта, на последњој седници градске Скупштине, донели смо одлуку о умањењу усклађеном са динамиком њихове уплате.
У току је прављење програма рада за 2013. годину. Приликом његове израде руководимо се пре свега захтевима које добијамо из месних заједница. И овај пут, упркос лимитираним средствима ћемо се потрудити да удовољимо што већем броју тих захтева, истакла је директорка ЈП за управљање грађевинским земљиштем Валентина Ловрин Јевтић.

ЈП Спортски центар “Шабац“
Оно што је обележило годину за нама у раду ЈП Спортски центар “Шабац“ је свакако постављање трибина и ограда на “Мачвином“ стадиону. Када је реч о плановима за следећу годину, о њима је мало преурањено говорити јер још није дефинисан и усвојен програм рада предузећа за 2013. Оно што сада могу да истакнем као приоритет је почетак реконструкције зграде Соколане, реконструкција објекта Кош клуба и завршетак радова на сали у просторијама МЗ “Жика Поповић“ ““ рекао је директор ЈП Спортски центра “Шабац“ Драган Николић.

Дирекција за пољопривреду Града Шапца
У раду Дирекције за пољопривреду 2012. године назначио бих три ставке. Прва се тиче копања дубинских бунара. Ископано је 66, а у протекле три године 79 дубинских бунара. Друга ставка се односи на расподелу садница трешања. Под овим воћем се сада у Шапцу налази 90 хектара. Трећи велики посао који је обављен у претходном периоду, а у којем је наша дирекција учествовала великим делом, је свакако попис пољопривреде.
Током 2013. наставићемо са копањем дубинских бунара, дељењем садница трешања, као и свим оним мерама које су се показале делотворним, али ћемо покренути и један нови пројекат који би требао да допринесе развоју сточарства овог краја. Наиме, произвођачи ће добијати одређену суму новца по отељеном телету. За реализацију овог програма је у градском буџету опредељено 12 милиона динара ““ најавио је директор Дирекције за пољопривреду Шапца Предраг Срдановић и у новој години читаоцима нашег листа пожелео добро здравље, слогу у породици и мир у држави.

ЈКП “Стари град“ Шабац
Када је реч о досадашњем раду овог јавног предузећа не могу много тога да кажем, јер сам тек недавно постављен на место директора ЈКП “Стари град“. Што се тиче планова пословања за 2013., још увек није израђен програм, али свакако бих истакао значај Регионалне депоније Шабац-Сремска Митровица која би требало да почне са радом најкасније до марта и отварање Прихватилишта за псе луталице. О првом пројекту јавност већ дост зна. Реализује се уз велику подршку Европске уније, и његово окончање је од велиог значаја у области заштите животне средине у нашем региону. Односно, стављањем овог објекта у функцију, вишедеценијски проблем са складиштењем отпада у Шапцу ће бити решен. Други пројекат, би требало да допринесе смањењу броја паса луталица у Граду, и очекујемо да ће Прихватилиште почети са радом, већ након празника ““ истакао је директор ЈКП “Стари град“ Драган Нинковић.

ЈКП “Паркинг“ Шабац
Упркос истој цени паркирања и малом проширењу броја паркинг места у ЈКП “Паркинг“ Шабац и током 2012. је настављен тренд позитивног пословања. Велики део посла се односио на припрему реализације пројекта изградње јавне гараже, која би поред нових 220 паркинг места, омогућила даљи привредно-економски развој градског језгра. Као друштвено одговорно предузеће, већ другу годину за редо, у сарадњи са Градском управом и основним школама и током 2012. је организована акција посвећена повећању безбедности деце у саобраћају :“Успорите у зони школе“.
- И у будуће ћемо се трудити да радимо на унапређењу културе паркирања наших суграђана. Оно што је битно како за Шапчане, тако и за све оне који долазе у наш град то је да на лак и једноставан начин уоче места за паркирање. Сва паркинг места су обележена и вертикалном и хоризонаталном сигнализацијом, што нам даје за право да кажемо да паркинг сервис на квалитетан начин пружа своје услуге ““ истакао је директор ЈКП “Паркинг“ Бојан Калановић.

ЈКП “Водовод“ Шабац
Протеклу годину у нашем предузећу обележила је интензивна инвестициона активност. Урађени су значајни инфраструктурни објекти како из области водо снабдевања тако и одвођења и пречишћавања отпадних вода. То смо реализовали преко различитих програма од којих је најзначајнија инвестиција Немачке развојне банке која нам је омогућила да у неколико фаза урадимо 36 километара водоводне мреже у приградским и сеоским месним заједницама. Потом, издвојио бих и програм изградње постројења за прераду отпадних вода који се реализује у сарадњи са Европском унијом. Изабран је извођач, завршени су сви припремни радови, стечени су услови за почетак грађења самог постројења, што се очекује у 2013. години. Одличну сарадњу смо имали и са републичком Дирекцијом за воде, која је била суфинансијер радова на цевоводу Врањска-Варна. То су само неки од великог броја пројеката које је наше предузеће реализовао током протекле године. Оно што бих посебно подвукао је чињеница, да Шабац у изузетно сушној години, односно у отежаним условима, није имао проблема са водоснабдевањем и одвођењем отпадних вода.
У 2013. очекујемо наставак радова на ширењу водоводне мреже кроз програм Немачке развојне банке, као и реализацију и окончање свих до сада отпочетих пројеката- изјавио је директор “Водовода“ Јовица Дамњановић и пожелео свим нашим суграђанима срећне празнике и успешну Нову годину.

ЈСП “Стан“ Шабац
ЈСП “Стан“ је поред редовног одржавања стамбених зграда, санације фасада и изградње појединих објеката, урадио доста тог на одржавању амбијенталне целине Господар Јевремове улице, на обнављању посебних примерака градске архитектуре, чиме смо учинили да лице Шапца буде још привлачније. Иако имамо само 13 запослених, интензивно се старамо да будемо добар сервис свих наших суграђана.
Током протекле године 18 стамбених зграда је склопило уговор за одржавање са “Станом“ па је обим пословања на одржавању порастао за 7,73 одсто. Планирани прилив средстава за одржавање стамбених зграда за 2013. је негде око 28 милиона динара. Током ове године настављамо послове који се тичу одржавања и санација фасада пословно стамбених зграда и реконструкцију објеката. За ове потребе је из градског буџета издвојено око 55 милиона динара. На објектима изграђеним пре 1980. године објединиће се санација равних кровова и фасада уколико проблем равних кровова није могуће решити на други начин. То су само неки од планова за годину пред нама, детаљнији увид у распоред радова имаћемо тек по изради годишњег програма рада предузећа ““ истакла је директора ЈСП “Стан“ Љиљана Јовановић и свим суграђанима пожелела личну срећу и успех у 2013. години.

Дирекција за путеве
Најзначајнији посао Дирекције за путеве у 2012. години био је завршетак прве фазе изградње пута од Румске преко Дворишта до Милошевца, дужине 3.600 метара. Следи асфалтирање овог пута чиме ће практично бити завршена “Поцерска магистрала“ која најкраћим путем испод Цера спаја Поцерину и Мачву. Важна инвестиција је и изградња обилазнице око Дреновца, која ће омогућити измештање теретног саобраћаја из самог села. Урађено је укупно око 26 километара локалних путева. Ове године смо урадили око 20 километара малских путева, принципом финансирања: динар из сеоских месних заједница и два динара из градског буџета. С обзиром на свеопшту кризу трудићемо се да буџет за 2013. годину буде стабилизациони. Радићемо одржавање малских и локалних путева, улица у граду, семафора, хоризонталне сигнализације, путног појаса поред локалних путева. Приводићемо крају послове започете претходне године, али неће бити значајних инвестиција као што је било у 2012. години.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa