10. januar 2013.10. jan 2013.

PROTEKLA 2012. I PLANOVI ZA 2013. U ŠABAČKIM JAVNIM PREDUZEĆIMA

Turistička organizacija Šabac
Pored tradicionalnih dešavanja kao što su “Ruže Lipolista“, Međunarodni plivački maraton, Čivijada i karneval, proteklu godinu obeležile su i nove manifestacije poput Večeri kupovine, Sajama mode. Turistička organizacija Šapca, tokom 2012. uzela je učešće i u organizaciji šabačkog Moto skupa. Tokom 2013. godine potrudićemo se da sve ove događaje unapredimo, podignemo na što viši nivo i njihovim sadržajem privučemo još veći broj gostiju u Šabac ““ istakao je direktor TOŠ Dragojlo Lazić.

Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem
Najveća investicija u protekloj godini kada je reč o centralnim gradskim ulicama je kompletna rekonstrukcija Kajmakčalanske. Ovde je sređena vodovodna i kanalizaciona mreža, rekonstruisana javna rasveta, postavljen nov trotoar. Potom, kompletna rekonstrukcija je urađena u prvom delu Vlade Jovanovića, prvom delu Vuka Karadžića. Ulica Prote Smiljanića dobila je nov trotoar sa leve i parking prostor sa desne strane. Kao i godinama u nazad, saradnja sa našim sugrađanima je bila odlična, pa smo po modelu “dva na dinar“ presvukli osam ulica u Kasarskim livadama asfaltom, nastavili sa proširenjem javne rasvete na seoskom području, izgradnju i rekonstrukciju sportskih terena. Da bi izašli u susret svim investitorima koji redovno ili pre roka izmiruju svoje obaveze prilikom uplaćivanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, na poslednjoj sednici gradske Skupštine, doneli smo odluku o umanjenju usklađenom sa dinamikom njihove uplate.
U toku je pravljenje programa rada za 2013. godinu. Prilikom njegove izrade rukovodimo se pre svega zahtevima koje dobijamo iz mesnih zajednica. I ovaj put, uprkos limitiranim sredstvima ćemo se potruditi da udovoljimo što većem broju tih zahteva, istakla je direktorka JP za upravljanje građevinskim zemljištem Valentina Lovrin Jevtić.

JP Sportski centar “Šabac“
Ono što je obeležilo godinu za nama u radu JP Sportski centar “Šabac“ je svakako postavljanje tribina i ograda na “Mačvinom“ stadionu. Kada je reč o planovima za sledeću godinu, o njima je malo preuranjeno govoriti jer još nije definisan i usvojen program rada preduzeća za 2013. Ono što sada mogu da istaknem kao prioritet je početak rekonstrukcije zgrade Sokolane, rekonstrukcija objekta Koš kluba i završetak radova na sali u prostorijama MZ “Žika Popović“ ““ rekao je direktor JP Sportski centra “Šabac“ Dragan Nikolić.

Direkcija za poljoprivredu Grada Šapca
U radu Direkcije za poljoprivredu 2012. godine naznačio bih tri stavke. Prva se tiče kopanja dubinskih bunara. Iskopano je 66, a u protekle tri godine 79 dubinskih bunara. Druga stavka se odnosi na raspodelu sadnica trešanja. Pod ovim voćem se sada u Šapcu nalazi 90 hektara. Treći veliki posao koji je obavljen u prethodnom periodu, a u kojem je naša direkcija učestvovala velikim delom, je svakako popis poljoprivrede.
Tokom 2013. nastavićemo sa kopanjem dubinskih bunara, deljenjem sadnica trešanja, kao i svim onim merama koje su se pokazale delotvornim, ali ćemo pokrenuti i jedan novi projekat koji bi trebao da doprinese razvoju stočarstva ovog kraja. Naime, proizvođači će dobijati određenu sumu novca po oteljenom teletu. Za realizaciju ovog programa je u gradskom budžetu opredeljeno 12 miliona dinara ““ najavio je direktor Direkcije za poljoprivredu Šapca Predrag Srdanović i u novoj godini čitaocima našeg lista poželeo dobro zdravlje, slogu u porodici i mir u državi.

JKP “Stari grad“ Šabac
Kada je reč o dosadašnjem radu ovog javnog preduzeća ne mogu mnogo toga da kažem, jer sam tek nedavno postavljen na mesto direktora JKP “Stari grad“. Što se tiče planova poslovanja za 2013., još uvek nije izrađen program, ali svakako bih istakao značaj Regionalne deponije Šabac-Sremska Mitrovica koja bi trebalo da počne sa radom najkasnije do marta i otvaranje Prihvatilišta za pse lutalice. O prvom projektu javnost već dost zna. Realizuje se uz veliku podršku Evropske unije, i njegovo okončanje je od veliog značaja u oblasti zaštite životne sredine u našem regionu. Odnosno, stavljanjem ovog objekta u funkciju, višedecenijski problem sa skladištenjem otpada u Šapcu će biti rešen. Drugi projekat, bi trebalo da doprinese smanjenju broja pasa lutalica u Gradu, i očekujemo da će Prihvatilište početi sa radom, već nakon praznika ““ istakao je direktor JKP “Stari grad“ Dragan Ninković.

JKP “Parking“ Šabac
Uprkos istoj ceni parkiranja i malom proširenju broja parking mesta u JKP “Parking“ Šabac i tokom 2012. je nastavljen trend pozitivnog poslovanja. Veliki deo posla se odnosio na pripremu realizacije projekta izgradnje javne garaže, koja bi pored novih 220 parking mesta, omogućila dalji privredno-ekonomski razvoj gradskog jezgra. Kao društveno odgovorno preduzeće, već drugu godinu za redo, u saradnji sa Gradskom upravom i osnovnim školama i tokom 2012. je organizovana akcija posvećena povećanju bezbednosti dece u saobraćaju :“Usporite u zoni škole“.
- I u buduće ćemo se truditi da radimo na unapređenju kulture parkiranja naših sugrađana. Ono što je bitno kako za Šapčane, tako i za sve one koji dolaze u naš grad to je da na lak i jednostavan način uoče mesta za parkiranje. Sva parking mesta su obeležena i vertikalnom i horizonatalnom signalizacijom, što nam daje za pravo da kažemo da parking servis na kvalitetan način pruža svoje usluge ““ istakao je direktor JKP “Parking“ Bojan Kalanović.

JKP “Vodovod“ Šabac
Proteklu godinu u našem preduzeću obeležila je intenzivna investiciona aktivnost. Urađeni su značajni infrastrukturni objekti kako iz oblasti vodo snabdevanja tako i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda. To smo realizovali preko različitih programa od kojih je najznačajnija investicija Nemačke razvojne banke koja nam je omogućila da u nekoliko faza uradimo 36 kilometara vodovodne mreže u prigradskim i seoskim mesnim zajednicama. Potom, izdvojio bih i program izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda koji se realizuje u saradnji sa Evropskom unijom. Izabran je izvođač, završeni su svi pripremni radovi, stečeni su uslovi za početak građenja samog postrojenja, što se očekuje u 2013. godini. Odličnu saradnju smo imali i sa republičkom Direkcijom za vode, koja je bila sufinansijer radova na cevovodu Vranjska-Varna. To su samo neki od velikog broja projekata koje je naše preduzeće realizovao tokom protekle godine. Ono što bih posebno podvukao je činjenica, da Šabac u izuzetno sušnoj godini, odnosno u otežanim uslovima, nije imao problema sa vodosnabdevanjem i odvođenjem otpadnih voda.
U 2013. očekujemo nastavak radova na širenju vodovodne mreže kroz program Nemačke razvojne banke, kao i realizaciju i okončanje svih do sada otpočetih projekata- izjavio je direktor “Vodovoda“ Jovica Damnjanović i poželeo svim našim sugrađanima srećne praznike i uspešnu Novu godinu.

JSP “Stan“ Šabac
JSP “Stan“ je pored redovnog održavanja stambenih zgrada, sanacije fasada i izgradnje pojedinih objekata, uradio dosta tog na održavanju ambijentalne celine Gospodar Jevremove ulice, na obnavljanju posebnih primeraka gradske arhitekture, čime smo učinili da lice Šapca bude još privlačnije. Iako imamo samo 13 zaposlenih, intenzivno se staramo da budemo dobar servis svih naših sugrađana.
Tokom protekle godine 18 stambenih zgrada je sklopilo ugovor za održavanje sa “Stanom“ pa je obim poslovanja na održavanju porastao za 7,73 odsto. Planirani priliv sredstava za održavanje stambenih zgrada za 2013. je negde oko 28 miliona dinara. Tokom ove godine nastavljamo poslove koji se tiču održavanja i sanacija fasada poslovno stambenih zgrada i rekonstrukciju objekata. Za ove potrebe je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 55 miliona dinara. Na objektima izgrađenim pre 1980. godine objediniće se sanacija ravnih krovova i fasada ukoliko problem ravnih krovova nije moguće rešiti na drugi način. To su samo neki od planova za godinu pred nama, detaljniji uvid u raspored radova imaćemo tek po izradi godišnjeg programa rada preduzeća ““ istakla je direktora JSP “Stan“ Ljiljana Jovanović i svim sugrađanima poželela ličnu sreću i uspeh u 2013. godini.

Direkcija za puteve
Najznačajniji posao Direkcije za puteve u 2012. godini bio je završetak prve faze izgradnje puta od Rumske preko Dvorišta do Miloševca, dužine 3.600 metara. Sledi asfaltiranje ovog puta čime će praktično biti završena “Pocerska magistrala“ koja najkraćim putem ispod Cera spaja Pocerinu i Mačvu. Važna investicija je i izgradnja obilaznice oko Drenovca, koja će omogućiti izmeštanje teretnog saobraćaja iz samog sela. Urađeno je ukupno oko 26 kilometara lokalnih puteva. Ove godine smo uradili oko 20 kilometara malskih puteva, principom finansiranja: dinar iz seoskih mesnih zajednica i dva dinara iz gradskog budžeta. S obzirom na sveopštu krizu trudićemo se da budžet za 2013. godinu bude stabilizacioni. Radićemo održavanje malskih i lokalnih puteva, ulica u gradu, semafora, horizontalne signalizacije, putnog pojasa pored lokalnih puteva. Privodićemo kraju poslove započete prethodne godine, ali neće biti značajnih investicija kao što je bilo u 2012. godini.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa