Инфо

11. април 2013.11. апр 2013.
АДВОКАТ ПРЕДРАГ САВИЋ

ИЗ ГРЕШКЕ У ГРЕШКУ

Како су Срби постали рекордери по броју предмета пред Европским судом за људска права у Стразбуру
У српским судовима није било лустрације, а на посао су сада враћене баш све судије! Реформа је пропала, а о независним и самосталним судовима само се прича! Судови су кадровски и технички осиромашени ....
Срби су народ који генерално воли да се парничи и правду истерује пред судовима и свим другим институцијма, што најбоље показује да је Србија у односу на број становника прва по броју предмета пред Европским судом у Стразбуру .
Међу 150.000 нерешених предмета из целе Европе пред Европским судом чак 10.000 је стигигло из Србије. Тај број би био и дупло већи да није уставних жалби које неопходно прво поднети Уставом Србије, да би остварила могућност подношења представке (народски речено тужбе против државе) у Стразбур.
РЕФЕРМА ““ ПУСТА ЖЕЉА
Који су разлози за овај неславни рекорд?
Српско правосуђе је деценијама било зависно од једнопартијске власти и на све друге начине уништавано, тако да многи грађани Србије у Европском суду виде последњу и једину сламку спаса! Пред српским судовима који су и даље умногоме зависни од извршне и законодвне власти готово све могуће видети, од корупције до незнања! Како која влада дође на власт, прво што жели и предузима је да постави своје људе на чело српски судова. То се и сада потврдило приликом смене Нате Месаревић, председнице Врховног касационог суда и Високог савета судства. Та смена је изведена трапаво и на штету самосталности и независности судске власти. И мада је евидентно да бивша председница Врховног суда није ништа битно и успешно урадила у свом мандату, евидентно је да она не сноси одгворност што је Коштуничин режим усвојио накарадне уставне и законске норме којима се регулише избор судске власти.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa