Инфо

21. јануар 2010.21. јан 2010.
НОВЕ КЊИГЕ

ЗАПИСАНО С ПРЕДУМИШЉАЈЕМ

“С пута кроз живот“, Драган Ивановић, издавач Снежана Ивановић, Шабац 2009.
Шеста књига новинара и публицисте Драгана Ивановића, кога су читаоци “Гласа Подриња“ препознавали и по иницијалу ДИВ, под необичним насловом “С пута кроз живот“, светлост дана угледала је на крају 2009. године. У издању ауторове ћерке Снежане укоричена су 53 текста из пет шабачких листова, избор од 1962. године. На 240 страна, као документовано сведочанство, књига чува живот у Шапцу у (не)часно време и Шапчане који су и мртви платили цех моћнима. Печат на својеврсне записе с предумишљајем ставља стотинак објављених фотографија, међу којима је тридесетак портрета.
Чак 33 наслова сабрана у књизи издвојена су из “Гласа Подриња“, новине у којој је Ивановић до 1998. радио као новинар и уредник, а најстарији је у септембру 1976. године посветио “Зоркиној“ колонији.
Шеснаест текстова је издвојио из листа “Народна стварност“, а најстарији “Брисање прошлости“ носи датум 29. новембар 2005. године, и наднаслов “како је ДОС у Шапцу схватио историју“. Запис говори о промени назива улица, у којој су избрисана имена Луке Стевића, носиоца 19 одликовања из балканских и два светска рата, и Лепе Срнић, жене која је за слободу дала четири сина. Ивановић је у истом недељнику, годину дана касније, објавио и наслов “Усмрћена други пут“, посвећен народном хероју Вери Благојевић која је после свирепог мучења стрељана на Шицари 1942. године, два месеца пре свог 22. рођендана, а родни Шабац јој због комунистичке идеје за коју је живот дала избрисао готово сваки траг. О “страначкој острашћености која разум мути“, аутор је сведочио и написима о четири брата Срнића, Драгану, Момчилу, Михаилу и Душану.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa