Инфо

13. јун 2013.13. јун 2013.
У ПОСЕТИ ШАПЦУ

ЗА КОРАК БЛИЖИ ЕВРОПИ

Стављањем у функцију новоизграђене депоније “Срем-Мачва“ биће решено питање одлагања отпада за преко 200.000 грађана. Европска унија са 15 милиона евра подржала реализацију капиталних инфраструктурних пројеката у Шапцу. Надлежни обећавају наставак сарадње
Поводом 5. јуна, Дана заштите животне средине, Шабац су прошле среде посетили шеф Делагације Европске уније у Републици Србији Венсан Дежер, државни секретар Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Душан Мракић и градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић. Са градоначелником Шапца Милошем Милошевићем и представницима шабачке локалне самоуправе, гости су обишли новоизграђено постројење шабачке трансфер станице, градилиште постројења за прераду отпадних вода, а потом и локацију депоније “Срем-Мачва“ у атару села Јарак.
Решени велики комунални проблеми
Савремен систем управљања отпадом, здравија животна средина и искоришћавање капацитета савске обале, на којој су се до сада налазиле депоније у Шапцу и Сремској Митровици, само су неки од циљева пројекта изградње Регионалне депоније „Срем Мачва“. Почетак рада депоније, већим делом финансиране средствима Европске уније, очекује се у наредних месец дана. Овим ће бити решено питање одлагања отпада за око 200.000 житеља Војводине и Мачванског округа.
-Реализација пројекта изградње санитарне депоније почела је пре три године. Његова укупна вредност је око 6,5 милиона евра, а од тога је учешће Европске уније у износу од 5 милиона. Остало је још да се изгради постројење за сепарацију ђубрета тако да сам уверен да ће ова регионална депонија за две до три недеље почети са радом ““ истакао је шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер, и додао: “Ово није једини пројекат комуналне инфраструктуре у Шапцу у чијој је изградњи учествовала Европска унија. У близини трансфер станице налази се градилиште новог постројења за прераду отпадних вода. Укупна вредност овог пројекта је преко 18,5 милиона евра, од чега је ЕУ донирала десет милиона. Из наведеног је могуће закључити да је наш приступ заштити животне средине у Шапцу свеобухватан, а користи од ових објеката вишеструке. Међутим, да би се ти бенефити испољили неопходан је интензиван рад на образовању људи, промени њихове свести о важности управљања животном средином.“
Да је помоћ Европске уније од непроцењивог значаја на пољу очувања природног окружења констатаовао је државни секретар Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Душан Мракић, посебно када се рачуна на добијање датума за преговоре, који ће означити и неопходност усклађивања законских аката са земљама Уније.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa