Инфо

18. јул 2013.18. јул 2013.
ЕКСКЛУЗИВНО ЗА „ГЛАС ПОДРИЊА“ (3)

ТЕМПЛЕ БАР

ПАБОВИ: први су настали на обали реке Лифи, зато што се на том месту некада контролисала сва роба.
А кад смо код пива да завиримо у даблински Темпл кварт, у старој градској четврти. Импресионирани смо податком да у њему има - 600 пабова. И ако неко мисли да су то барови само за пиће - вара се, пошто се у пабу може одлично доручковати, ручати или вечерати, баш као што чине и многи грађани ове љупке престонице. Посебно петком! Кад започне „дугачки викенд“ - ни у једном пабу нема места ни за врх оног даблинског „копља“. Жене су „фифти-фифти“ у односу на мушке госте. Прво се служи аперитив ““пиво! Потом храна -уз пиво! И на крају пиће ““пиво! У 9 увече ирски бенд започиње свирку и та специфична келтска музика, са фрулом бенџом и гитаром, одјекне са обе стране реке Лифи разносећи веселе усклике разиграних Даблинаца...
Како међу свим тим, пабовима не истаћи и онај, по којем цела четврт носи име ““ „Темпл-бар“!
Посетили смо га пре подне једног радног дана ““ и нисмо нашли ни једно слободно место! Слабашни зраци сунца стрпљиво су чекали да се појаве кроз хировите кумулусе ““ и обасјају минијатурне „барске баште“ “™украдене“™ од неке собе старинских кућа. На температури од +100Ц - ирске девојке су одевене у летње хаљине, младићи у мајице и сви пију ““ лако је погодити шта.
МУЗИКА је једно од важних обележја републике Ирске и уз игру, она представља фолклор. Кроз звуке јединствене музике и националног плеса са свеприсутном келтском нотом Ирци обожавају да се провеселе било где да се нађу. Но, своју „трад“ музику, која представља срце ирске паб-сцене, где друго чути ако не у сваком ирском пабу. Та, препознатљива, претежно келтска музика, може понекад бити развучена и сетна балада, да би већ следећег тренутка постала ведра, весела и ритмична, посебно она, за игру, у којој Ирски народ користи само ноге док му је тело усправно, готово, непомично са палчевима заденутим за ревере (или трегере панталона).

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa