Инфо

17. октобар 2013.17. окт 2013.
РЕФОРМА ПРАВОСУЂА ГАСИ СУД У БОГАТИЋУ

ПРЕПРЕКА ИНТЕРЕСИМА ГРАЂАНА

Суд треба локалној самоуправи. Дискутабилан број предмета за седам судија. Кључна близина шабачког суда, чије су могућности ограничене. Угрожена села
И сувише је разлога које челници општине Богатић наводе као основне аргументе за останак, најпре суда, а потом судске јединице у Богатићу, где је правда дељена још двадесетих година 19. века. Прецизнији статистичари, историјске струке кажу чак седам година пре оснивања суда у Шапцу. Тренутно су се ствари потпуно измениле. Најновијом реформом правосудне функције предложено је чак укидање судске јединице у Богатићу.
Општина није задовољна
- То није добро решење, пре свих за грађане ове општине, чији су бројни интереси угрожени. Локална самоуправа је због тога забринута и упутила захтев Министарству правосуђа, да бар остави судску јединицу у Богатићу. У противном то значи више малтретирања за наше грађане, више кошта и више дангубе, каже Ненад Бесеровац председник општине Богатић.
Незадовољство, писањем петиције министру правде Србије, изразили су запослени у Општинском суду и одборници Скупштине општине Богатић.
- У Богатићу постоји судска зграда, рађена наменски за потребе суда, са довољно простора за рад и више од седам судија ( колико је предвиђено) са већим бројем осталих радника судијске управе и администрације у односу на постојећи. С друге стране у Шапцу, где смо премештени постоје проблеми са смештајем, јер више судија седе у једној канцеларији, наводи пример дугогодишњи судија Радиша Љубанић.
Детаљнија анализа доводи и до доста других аргумената против премештаја суда у Богатићу, а најновијим решењем и укидања судске јединице у овој варошици. Незадовољни су и грађани, а актуелну мрежу судова ( мачвански случај) сматрају лошијом, нефункционалном и скупљом.
Скуп им и далек Шабац
- Мислим да припајање суда и судске јединице из Богатића у Шабац, настају муке како за судије и све запослене богатинског суда, тако и за наше грађане, који морају да путују из појединих села у општини Богатић, удаљених до Шапца и до 50 километара. Осим повећаних материјалних трошкова ту су и већи проблеми у путу, каже Живан Јакшић, предузетник из Бадовинаца.
Најновије решење Радне групе за реформу правосуђа о укидању судске јединице у Богатићу, мачванске судије и с финансијског аспекта сматрају катастрофалним. По том решењу из богатинског суда би требало да путује свакодневно у Шабац, 26 запослених. Државу, рачунајући цене аутобуских карата, путни трошкови би коштали око 350.000,00 динара месечно. Сви ти радници могли би да опслужују седам судија.
По многим мишљењима близина Шапца је и кључни разлог за укидање судске јединице у Богатићу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa