Инфо

17. октобар 2013.17. окт 2013.
НЕЗАПОСЛЕНОСТ: РАК РАНА СРБИЈЕ

ЧЕКАЈУЋИ ИНВЕСТИТОРЕ

Према најавама, у 2013, години издаци државе за субвенционисање запошљавања биће смањени. Потребно побољшање административних капацитета државе, сматрају стручњаци.
Минимално четири, а максимално десет хиљада евра по запосленом, износ је на који су протеклих година могле да рачунају стабилне домаће и стране компаније које су желеле да инвестирају у Србији. Процедура за доделу субвенција није нимало једноставна, те су ретка предузећа која су могла да се ослоне на финансијску подршку државе у вези са стимулисањем запошљавања. Осим тога, употреба ових мера подложна је критици економиста.
- Привреде у развоју често се ослањају на субвенције. Сваки облик стимулисања привредне активности може се сматрати негативним, односно неконкурентним. Међутим, због потреба привредног раста, многе државе, па тако и Србија, прибегавају овим мерама. Коришћење субвенција за запошљавање није нова идеја, али у периоду кризе сасвим је оправдано питање да ли се може пронаћи неки други инструмент за смањење незапослености, односно да се уз мање новчане издатке државе повећа стопа запослености у Србији, објашњава Светозар Танасковић са Економског факултета из Београда.
У медијима је створена слика да су искључиво стране фирме могле да рачунају на значајна државна средства приликом запошљавања радника, али наш саговорник уверава да то није тачно.
- Субвенције су намењене свим фирмама које запошљавају незапослене особе. Стране фирме су можда у малој предности због система угледања, односно преливања технологије, што се односи на то да стране фирме у своје пословнице у Србији преносе технологију које домаће фирме не могу да креирају. Осим тога, доласком инвеститора из иностранства шаље се позитиван сигнал другим компанијама да је Србија добро место за улагање, каже Танасковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa