Инфо

17. октобар 2013.17. окт 2013.
ЕКОНОМСКЕ МЕРЕ ВЛАДЕ: ШАНСА ЗА ОПОРАВАК ИЛИ САМО БОЛНИ РЕЗОВИ

ДИСАЊЕ НА ШКРГЕ

Сет економских мера Владе Србије требало би да обезбеди годишње уштеде у буџету у износу од око 600 милиона евра. Економисти и представници локалне самоуправе подржавају рестриктивна решења, али и истичу значај непходног улагања у привреду.
Опорезивање плата виших од 60.000 динара у јавном сектору, коришћење кредитних аранжмана са нижом каматном стопом, смањење субвенција и повећање пореза на додату вредност за поједине производе донеће краткорочни опоравак српској економији, сматрају стручњаци. Како истичу, да би уштеде биле још веће, потребно је направити још неколико резова.
- Постоје најаве да ће доћи до измене Закона о раду. Ми имамо веома високу стопу незапослености, од 25 одсто, а помиње се отпуштање дела запослених у јавном сектору следеће године. Да би то прошло што безболније, потребне су мере које ће утицати на побољшање пословног амбијента, привлачење страних инвестиција и отварање нових радних места. Није извесно да ће Србија следеће године склопити аранжман са Међународним монетарним фондом о кредитирању, али са друге стране постоје најаве финансијске помоћи из Уједињених Арапских Емирата под повољнијим условима. Осим новца, кредит из Емирата би значио да не морају да се остваре веома рестриктивне мере на којима представници ММФ инсистирају, каже Марко Миљковић са Економског института.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa