Инфо

27. март 2014.27. мар 2014.
ПЕТНАЕСТ ГОДИНА ОД БОМБАРДОВАЊА

ПОНОСАН НА СУГРАЂАНЕ

На петнаестогодишњицу од почетка бомбардовања СР Југославије разговарали смо са командантом ратног Штаба цивилне заштите Душаном Милошевићем. Поред осврта на саме дане агресије, говори и о догађајима који су претходила томе.
-Интерес Сједињених Америчких Држава и земаља Западне Европе био је распад Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Специјални рат против наше државе вођен је већ опробаним методама и техникама, а агресори нису штедели на новцу, институцијама, службама, кадровима... Крај 20. века на глобалном плану донео је уједињење Немачке, пропаст источно-европског модела социјализма, распад СССР, учвршћивање савеза између држава Западне Европе. Паралелно се догађа атомизација Источне Европе. Покрет несврстаних је изгубио значај и утицај а САД су постале једина суперсила и светски полицајац. Снаге Запада су за основе разбијања Југославије изнутра определиле антикомунизам и национализам. За југословенске издајнике се нису пуно бринули, јер их је у нашој држави било довољно, па и више од тога.
Милошевић подсећа да је у току 1992. године дошло до разбијања Југославије и да су четири републике на неуставан начин извршиле акт сецесије и формирале самосталне државе.
-Уместо да кажњавају сецесију, западне силе и Америка окривљују Србију за „спољно“ мешање у Босни и Херцеговини и почињу са колективним кажњавањем нашег народа увођењем санкција. Резолуција УН 757 је била свеобухватна и ригорозна а по тону непримерена једној светској организацији. Овом резолуцијом Савет безбедности је ставио нашу државу у гето какав свет не памти и извршио насиље над већином земаља света, приморавајући их да његове ултимативне налоге беспоговорно спроводе. У модерној историји није забележено да је свет био толико фрустриран и немоћан као у југословенском случају.
Истиче да су санкције нанеле огромну и ненадокнадиву штету нашој привреди. Наводи да је производња опала за преко 50 одсто, незапосленост је достигла крајњу границу, животни стандард је пао на готово критичну тачку.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa