Инфо

27. март 2014.27. мар 2014.
ТОПЛА ЗИМА ПОГОДОВАЛА ПАРАЗИТИМА

ПАЖЊА КРПЕЉИ

Сезона уједа крпеља траје од пролећа до касне јесени, међутим, због топле зиме ове године није ни престајала. Још у јануару забележени су случајеви обољевања животиња болестима које преносе ови ектопаразити. Највише их има у природи. Слађана Јанушевић Ракић, дипломирани ветеринар Ветеринарске станице Шабац, истиче да су крпељи паразити који преносе многе болести, али да нису сви опасни ни заражени.
-Болест се преноси када узрочник, преко пљувачке крпеља пређе у крв животиње или човека. Могу пренети различите вирусе, бактерије и паразите. Најзначајнији су: пироплазмоза (бабезиоза), филариоза, ерлихиоза, борелиоза. Бабезиоза је најчешћа, а симптоми који се јављају су повишена температура, анемија, жутица, апатија, повраћање. Доста је, међутим, случајева са атипичном клиничком сликом, што отежава правовремено дијагностиковање болести, а самим тим и лечење, каже Јањушевићева.
Када дође до уједа крпеља, обавезно је што пре га уклонити. Јањушевићева упозорава да је неопходно пратити стање љубимца, а у случају да је паразит био заражен у року од једног до три дана појавиће се симптоми. Наглашава да је, ипак, превентива најбоља. Љубимце је могуће заштитити купањем антипаразитским средствима, накапавањем ампула у кожу или стављањем антипаразитских огрлица.
-Трајање заштите је од месец дана (ампуле) до седам месеци (огрлице). Не постоји вакцина која би заштитила од болести које преносе крпељи. Превенција је, свакако и јефтинија од лечења, које подразумева преглед, терапију и опсервацију. Лечење, такође, не пружа заштиту од нових уједа. На жалост, у амбуланту долази доста запуштених случајева болести, јер се симптоми не препознају одмах. Услед компликација може доћи до акутног оштећења бубрега, нерава, али и смрти. Од почетка ове године, у односу на претходне, значајно је повећан број љубимаца заражених бабезиозом. Само прегледом крви се може успоставити тачна дијагноза, каже Јањушевићева.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa